Η Μαρί Κόντο έγινε διάσημη σε χρόνο μηδέν και ο κόσμος άρχισε να μιλά γι αυτήν αφού υποσχέθηκε να βάλει σε τάξη τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Το βιβλίο της «Σπίτι σε Τάξη Ζωή σε Τάξη», το οποίο αποτελεί παγκόσμιο best seller, υπόσχεται να αλλάξει το χώρο και τη ζωή μας μέσα σε 5 βδομάδες!
Ποια είναι η νεαρή Γιαπωνέζα που όλοι μιλούν γι αυτήν; Η Μαρί Κόντο όχι μόνο απέκτησε τη δική της εκπομπή στο Netflix που έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2019 και κάνει θραύση, αλλά και το βιβλίο της έμεινε στις λίστες των ευπώλητων των New York Times για εβδομάδες. Τα βίντεό της στο Youtube έχουν εκατομμύρια ανθρώπους που ακολουθούν κατά γράμμα τη θεωρία της, τακτοποιώντας συρτάρια και χώρους.
Η Μαρί Κόντο συνέλαβε κάτι που προβληματίζει όλους τους κατοίκους των σύγχρονων σπιτιών εξαιτίας της υπερσυσσώρευσης πραγμάτων. Η ανάγκη οργάνωσης ολοένα μεγαλώνει όταν κατοικούμε σε ένα χώρο ακόμα και αν είμαστε τύποι που ξεφορτωνόμαστε πράγματα. Όταν μάλιστα μιλάμε για οικογένειες, η ανάγκη για οργάνωση είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς πολλές διαφορετικές ανάγκες πρέπει να συνδυαστούν και να οργανωθούν για να δουλεύει η καθημερινότητα ρολόι.
Η Κόντο εισήγαγε μια μέθοδο και φρόντισε αυτές οι κατά τα άλλα βαρετές δουλειές να γίνονται δημιουργικά και με χαρά. Μάλιστα προτείνει να ξεφορτωνόμαστε πράγματα χωρίς ενοχές, αφού δεν προτείνει δεν προτείνει απλώς να μείνουμε με λιγότερα, πετώντας τα περιττά αλλά, κυρίως, να κρατήσουμε εκείνα που μας δημιουργούν χαρά και να πετάξουμε εκείνα που δεν το κάνουν. Με λίγα λόγια, το ξεσκαρτάρισμα να γίνεται μόνο με το κριτήριο της ευχαρίστησης που αντλούμε από τα πράγματα που έχουμε αποκτήσει. Ό,τι δεν είναι πηγή χαράς πρέπει να φεύγει αμέσως.
Μερικά tips από τη μέθοδο της Μαρί Κόντο
Δεν περνάμε στην τακτοποίηση και την οργάνωση πριν να έχουμε τελειώσει με την… αφαίρεση. Πρώτο βήμα λοιπόν είναι να αποφασίσουμε τι χρειαζόμαστε, τι είναι σε καλή κατάσταση, τι έχει πραγματικά θέση στην καθημερινότητά μας.
Σ’ αυτό το ξεσκαρτάρισμα πρέπει να φανούμε… αδίστακτοι. Δεν χωράνε «βλέπουμε», «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Παίρνουμε θέση και χωρίζουμε με τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε χωρίς μελοδραματισμούς. «Κρατήστε μόνο τα πράγματα που μιλούν μέσα σας και μετά πάρτε το απόφαση και δώστε όλα τα τ’ άλλα. Όταν βάζεις σε τάξη το σπίτι σου, τακτοποιείς και αυτά που σε απασχολούν, τα βιώματα και την ιστορία σου. Έτσι, μπορείς να δεις καθαρά τι αληθινά είναι αναγκαίο στη ζωή σου και τι όχι»
Αποκτάμε «σχέση» με τα πράγματα. Καλλιεργούμε ενσυναίσθηση ακόμα και με τον υλικό κόσμο που μας πλαισιώνει γιατί έτσι φροντίζουμε περισσότερο για αυτά και μέσα από εκείνα, για εμάς. Εφαρμογή αυτής της θεωρίας; Στις κάλτσες! «Ποτέ μην τυλίγετε τις κάλτσες σαν μπαλάκια. Ήδη η καθημερινότητά τους είναι αρκετά κουραστική. Ο χρόνος που περνούν στο συρτάρι σας είναι η μόνη ευκαιρία τους για να ξεκουραστούν σε μία θέση λιγότερο αγχωτική και τεταμένη…»
Για τη Μαρί Κόντο είναι υποχρεωτικό να κάνoυμε ομαδοποίηση των αντικειμένων ανά κατηγορία κι όχι ανά αποθηκευτική μονάδα ή χώρο. Δηλαδή, αποφεύγουμε να έχουμε αντικείμενα της ίδιας κατηγορίας διάσπαρτα σε όλα τα δωμάτια και σε διαφορετικές θέσεις (συρτάρια, ντουλάπια, κουτιά, ράφια) αλλά τα συμπεριλαμβάνουμε όλα μαζί σε μία θέση καθώς αυτό βοηθά αποφασιστικά στην αίσθηση της τακτοποίησης και, κυρίως, να ξέρουμε κάθε φορά που είναι.
Η Κόντο προτείνει να συνοδεύουμε τις εκκαθαρίσεις που κάνουμε με μουσική και προπάντων να τις κάνουμε μόνοι μας, ακολουθώντας το ένστικτό μας. Προηγείται πάντα, όπως λέει αυτό που θέλεις να κρατήσεις και όχι αυτό που πρέπει να ξεφορτωθείς. Σύμφωνα με τα «πιστεύω» της ήρθε η ώρα να ζήσουμε με λιγότερα, δημιουργώντας χώρο για τα πιο ουσιώδη.
ΠΗΓΗ