Έλληνας επιστήμονας: Μπορεί να έχουμε μίνι εγκέφαλο σε άλλο μέρος του σώματός μας – Πού βρίσκεται


Η έρευνα από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Αμπατζή προκαλεί αίσθηση

Ο εγκέφαλός μας έχει πολλές λειτουργίες. Για παράδειγμα, φροντίζουν να αναπνέουμε μέσω του ασυνείδητου τμήματος του συστήματος σηματοδότησης του εγκεφάλου: του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Πάντα υποθέταμε ότι είναι επίσης το ασυνείδητο νευρικό σύστημα που κάνει την καρδιά να χτυπάει σε συγκεκριμένο ρυθμό.

Τώρα όμως ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και αλλού έχουν βρει πολύπλοκες συνδέσεις στην καρδιά που υποδηλώνουν ότι ο μυς μπορεί να περιέχει έναν μικροσκοπικό και άγνωστο μέχρι σήμερα «μίνι-εγκέφαλο».

Το τοπικό και πολύπλοκο σύστημα στην καρδιά μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ρυθμικού χτυπήματος της καρδιάς, έγραψαν οι ερευνητές σε δελτίο τύπου.

Μίνι εγκέφαλος στην καρδιά

Στη μελέτη με τα ψάρια ζέβρα, οι ερευνητές βρήκαν νευρικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση σημάτων μεταξύ των οργάνων.

Τα νευρικά κύτταρα στην καρδιά φάνηκε να έχουν διαφορετικά καθήκοντα και οι ερευνητές βρήκαν, μεταξύ άλλων, μια ομάδα κυττάρων που είναι υπεύθυνα για τον καρδιακό ρυθμό.

Οι ίδιοι οι ερευνητές αποκαλούν τα νευρικά κύτταρα στην καρδιά «μίνι εγκέφαλο».

«Τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στην ίδια την καρδιά είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της δραστηριότητας της καρδιάς, ακριβώς όπως ο εγκέφαλος ρυθμίζει διαδικασίες όπως η αναπνοή», λέει στο Science in Pictures ο Κωνσταντίνος Αμπατζής, ο επιστήμονας που βρίσκεται πίσω από την έρευνα .

Ίσως και στον άνθρωπο

Αν και η έρευνα διεξήχθη σε ψάρια ζέβρα, ο Αμπατζής λέει ότι τα αποτελέσματα μπορούν να μεταφερθούν και στον άνθρωπο.

Το ψάρι-ζέβρα είναι ένα ζωικό μοντέλο που «παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τον ανθρώπινο καρδιακό ρυθμό και τη γενική καρδιακή λειτουργία», γράφουν οι ερευνητές.

Ο Αμπατζής δήλωσε επίσης στο Science in Pictures ότι η ανακάλυψη μπορεί να μεταφερθεί στον άνθρωπο και ότι η μελέτη τους θα προσφέρει περισσότερες γνώσεις για το πώς λειτουργεί η καρδιά.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ