Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στο Action24 ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα νομοθετική παρέμβαση σχετικά με την παραχώρηση ελληνικής ιθαγένειας στα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει ήδη θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τη διαδικασία, αναφερόμενος στον νόμο Βενιζέλου του 1994, ο οποίος παραμένει σε ισχύ.
«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο»
«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που ίσχυε πάντα και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει», δήλωσε ο κ. Βορίδης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες φήμες. Εξήγησε ότι ο νόμος Βενιζέλου παρέχει τη δυνατότητα πολιτογράφησης, εφόσον κάποιος αποφασίσει να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες. «Δεν υπάρχει τίποτα που να αποτρέπει την ενεργοποίηση του νόμου. Είναι μια νομοθεσία που ισχύει εδώ και δεκαετίες», υπογράμμισε.
Η επιλογή επωνύμου και το ζήτημα ταυτοποίησης
Ένα βασικό σημείο που ανέδειξε ο υπουργός είναι το ζήτημα του επωνύμου, καθώς η τέως βασιλική οικογένεια δεν διαθέτει επίθετο, σε αντίθεση με άλλες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης. «Σε πολλές χώρες, όπως η Αγγλία, η βασιλική οικογένεια έχει επώνυμο. Στην Ελλάδα, όμως, το Σύνταγμα απαγορεύει τη χρήση τίτλων ευγενείας. Έτσι, η λήψη ενός επωνύμου αποτελεί αναγκαίο στοιχείο για την ταυτοπροσωπία του ατόμου», διευκρίνισε ο κ. Βορίδης.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το επώνυμό του, καθώς αυτό θεωρείται μέρος της προσωπικότητάς του. «Στην περίπτωση του Παύλου ή άλλων μελών της πρώην βασιλικής οικογένειας, θα πρέπει να δηλώσουν συγκεκριμένο επίθετο κατά την πολιτογράφηση», σημείωσε ο υπουργός.
«Δεν αλλάζουμε το πλαίσιο»
Καταλήγοντας, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φέρει πρόσθετη νομοθεσία. «Το θεσμικό πλαίσιο είναι σαφές και δεν πρόκειται να αλλάξει. Εάν κάποιος επιθυμεί να αιτηθεί ιθαγένειας, η διαδικασία είναι διαθέσιμη και η ίδια εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε.