Υπάρχει περιθώριο προσέγγισης ή εκδόθηκε επισήμως το διαζύγιο;
Ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό σχολίασε κάπως ειρωνικά την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία θέση έλαβε το ΠΑΣΟΚ μετά την οργανωμένη αποστασία των «κασσελίστας» βουλευτών.
Πράγματι όμως, το ζήτημα είναι κρίσιμης θεσμικής και πολιτικής σημασίας και συνεπώς όλοι οι πολιτικοί «παίκτες» επιχειρούν να ελέγξουν τις καταστάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση που είχε ανοίξει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για τον σχηματισμό κοινής ΚΟ η οποία θα μπορούσε να πάρει πίσω τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ, ήταν εξαιρετικά σημαντική.
Όμως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν να έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρήγμα ανάμεσά τους, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν.
Το πρώτο πεδίο προστριβής ήταν οι αμυντικές δαπάνες που κατέθεσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προϋπολογισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από αρκετή εσωτερική συζήτηση και διαφωνίες, κατέληξε στην απόφαση να υπερψηφίσει το συγκεκριμένο κρίσιμο σκέλος του προϋπολογισμού.
Η Νέα Αριστερά στάθηκε απέναντι καταψηφίζοντάς το, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για «ευχάριστο κλίμα συναίνεσης» της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητώντας έτσι επί της ουσίας, ακόμη και τον αντιπολιτευτικό χαρακτήρα του πρώην κόμματός του.
Το δεύτερο σημείο δεν αφορά κάποια προστριβή, αλλά το ζήτημα της εκλογής νέου ΠτΔ. Μια ενδεχόμενη συμφωνία των δύο κομμάτων στο πρόσωπο του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη σύνδεση των δύο ΚΟ. Όμως η απόφαση του Χρήστου Ράμμου να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ακυρώνει πλήρως αυτό το σενάριο.
Μοναδική λύση θα ήταν να βρεθεί ένα άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής ανάμεσα στα δύο κόμματα για την ανώτατη πολιτειακή θέση. Όμως, το μεγάλο ερώτημα είναι πλέον άλλο: Υπάρχει ακόμη τέτοια διάθεση;