Αποκρυπτογραφήθηκε η «ασημένια επιγραφή της Φρανκφούρτης» που βρέθηκε στον «πρώτο χριστιανό βόρεια των Άλπεων»,
Διαβάστηκε για τελευταία φορά από άνθρωπο πριν από 1.800 χρόνια, όταν ο Χριστιανισμός θεωρήθηκε μια ανερχόμενη θρησκεία.
Τώρα, οι επιστήμονες αποκρυπτογράφησαν επιτέλους την «ασημένια επιγραφή της Φρανκφούρτης» – μια γκραβούρα 18 γραμμών σε ένα λεπτό κομμάτι φύλλου, που στεγάζεται σε ένα προστατευτικό φυλαχτό.
Με μήκος 3,5 εκατοστά, το ασημένιο φυλαχτό 1.800 ετών βρέθηκε με τον σκελετό ενός άνδρα σε μια τοποθεσία ταφής στα περίχωρα της Φρανκφούρτης, στη Γερμανία .
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αξονικές τομογραφίες για να «ξετυλίξουν ψηφιακά» το φύλλο «wafer thin» και να διαβάσουν την επιγραφή μέσα για πρώτη φορά από τον 3ο αιώνα μ.Χ.
Το κείμενο αντιπροσωπεύει την παλαιότερη γνωστή απόδειξη του Χριστιανισμού βόρεια των Άλπεων, που χρονολογείται μεταξύ 230 και 270 μ.Χ., λένε οι επιστήμονες.
Εκείνη την εποχή, ο Χριστιανισμός εξαπλωνόταν ακόμη στην Ευρώπη από την ιστορική του καταγωγή, την Ιουδαία στη Μέση Ανατολή.
Περιγραφόμενο ως «καθαρά χριστιανικό», το λατινικό κείμενο κάνει αναφορές στον Κύριο Ιησού Χριστό, Υιό του Θεού, καθώς και στον Άγιο Τίτο, έναν πρώτο χριστιανό ιεραπόστολο και ηγέτη της εκκλησίας.
«Η πρόκληση στην ανάλυση ήταν ότι το φύλλο αργύρου ήταν τυλιγμένο, αλλά μετά από περίπου 1.800 χρόνια, φυσικά τσακίστηκε και πιέστηκε», είπε ο Ιβάν Καλάντρα, αρχαιολόγος στο Κέντρο Αρχαιολογίας Leibniz (LEIZA).
Το ασημένιο φυλαχτό ανακαλύφθηκε το 2018 στη βορειοδυτική Φρανκφούρτη στην πρώην ρωμαϊκή πόλη Nida, προκάτοχο της σύγχρονης Φρανκφούρτης.
Το πήραν από τον τάφο ενός άνδρα που θάφτηκε επίσης με θυμιατό και μια κανάτα από ψημένο πηλό – δυνητικά προσωπικά αντικείμενα του ατόμου.
Το φυλαχτό ήταν τοποθετημένο κάτω από το πηγούνι του άνδρα και οι ειδικοί πιστεύουν ότι κάποτε το φορούσε σε ένα κορδόνι γύρω από το λαιμό του, για να προσφέρει προστασία στη μετά θάνατον ζωή.
Το κρίσιμο είναι ότι ο τάφος του άνδρα χρονολογείται μεταξύ 230 και 270 μ.Χ. – σε μια εποχή που ο Χριστιανισμός ήταν μια λατρεία που επεκτεινόταν σταθερά, αλλά εξακολουθεί να υπόκειται σε διωγμούς.
Εκείνη την εποχή, οι κυρίαρχες θρησκείες ήταν ο Ιουδαϊσμός και ο παγανισμός – και ήταν επικίνδυνο να αποκαλυφθεί κανείς ως Χριστιανός.
Η αποκρυπτογράφηση των 18 γραμμών κειμένου έγινε από τον καθηγητή αρχαιολογίας Mάρκους Σόλτς, από το Πανεπιστήμιο Γκέτε στη Φρανκφούρτη.
Εκτός από το γεγονός ότι ο κομιστής του φυλαχτού ήταν ξεκάθαρα πιστός Χριστιανός, αυτό που είναι επίσης ασυνήθιστο είναι ότι η επιγραφή είναι γραμμένη εξ ολοκλήρου στα λατινικά.
«Τέτοιες επιγραφές σε φυλαχτά ήταν συνήθως γραμμένες στα ελληνικά ή στα εβραϊκά», πρόσθεσε ο καθηγητής Σόλτς.
Επίσης, μέχρι τον 5ο αιώνα, τα φυλαχτά από πολύτιμα μέταλλα αυτού του τύπου περιέχουν πάντα ένα μείγμα διαφορετικών θρησκειών, όπως τον Ιουδαϊσμό ή τις παγανιστικές επιρροές.
Αλλά οι ειδικοί περιγράφουν αυτό το φυλαχτό ως «καθαρά χριστιανικό» επειδή δεν υπάρχουν παγανιστικές αναφορές όπως δαίμονες ή στοιχεία του Ιουδαϊσμού.
Ούτε ο Γιαχβέ, ο παντοδύναμος Θεός του Ιουδαϊσμού, ούτε οι αρχάγγελοι Ραφαήλ, Γαβριήλ, Μιχαήλ ή Σουριέλ αναφέρονται, ούτε κάποιος από τους προπάτορες του Ισραήλ όπως ο Ισαάκ ή ο Ιακώβ.
Τελικά, η μεγαλύτερη έκπληξη είναι η τοποθεσία και η ηλικία του φυλαχτού και του ανθρώπου, που σαφώς θεώρησε τη χριστιανική του πίστη τόσο σημαντική που την πήρε μαζί του στον τάφο.
Τόσο πρώιμα, αυθεντικά στοιχεία (μεταξύ 230 και 270 μ.Χ.) του καθαρού Χριστιανισμού βόρεια των Άλπεων δεν έχουν υπάρξει ποτέ πριν.
Οι ειδικοί τον θεωρούν τον «πρώτο χριστιανό βόρεια των Άλπεων», αν και το γεγονός ότι αυτό το άτομο υπάρχει υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι ιστορικοί χριστιανικοί ταφικοί χώροι σε όλη την Ευρώπη που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.