Οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών έδειχναν πιθανή εκτόξευση του πυραύλου Oreshnik τις επόμενες ημέρες
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Μπελούσοφ, μιλώντας ενώπιον της κυβέρνησης, σήμερα, 16 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να προετοιμαστεί στο μέλλον για να πολεμήσει στην Ευρώπη με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός, σε σύγκριση με το 2022, θα λάβει 7 φορές περισσότερα άρματα μάχης, 3 φορές περισσότερα οχήματα μάχης πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 23 φορές περισσότερα drones.
Πρόσθεσε δε ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα την ημέρα. Η έκθεσή του υποστηρίζει επίσης ότι οι Ουκρανοί ελέγχουν μόνο το 1% της περιοχής του Λουγκάνσκ, καθώς και το 25-30% της επικράτειας των περιοχών Ντόνετσκ, Ζαπορόζιε και Χερσώνα.
Πυραυλικό μήνυμα Πούτιν
Νωρίτερα, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από συνεδρίαση του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου του Κράτους της Ένωσης στο Μινσκ, δήλωσε ότι η ομαδική χρήση πυραύλων Oreshnik μπορεί να συγκριθεί σε ισχύ με τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη της συστοιχίας στη Λευκορωσία είναι δυνατή το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι αυτή τη στιγμή η Ρωσία θα είναι σε θέση να δημιουργήσει σειριακή παραγωγή και τα όπλα θα προμηθεύονται στις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Πληθαίνουν οι δηλώσεις για τους πυραύλους
Η Ρωσία πρέπει να στείλει ένα ακόμη μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες με την εκτόξευση ενός πυραύλου Oreshnik (Hazel) στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Konstantin Dolgov. Ο Konstantin Dolgov, πρώην αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, έκανε τις παρατηρήσεις αυτές πρόσφατα με αφορμή δηλώσεις του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ότι η Ρωσία ενδέχεται να εκτοξεύσει έναν ακόμη πειραματικό πύραυλο Oreshnik τις επόμενες ημέρες.
Ο Dolgov δήλωσε ακόμη ότι το πρώτο χτύπημα με τον Oreshnik δεν έδωσε επαρκώς «μάθημα» στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ αδιαφορούν για τα δεινά των Ουκρανών.
Ο πύραυλος Oreshnik: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλυψε τον πύραυλο Oreshnik στα τέλη Νοεμβρίου, ανακοινώνοντας ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ουκρανία. Η χρήση του θεωρήθηκε ως άμεση απάντηση στη χρήση προηγμένων δυτικών όπλων, όπως οι πύραυλοι ATACMS και Storm Shadow, από την Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος
Σε αντίθεση με τα ρωσικά όπλα μικρότερου βεληνεκούς που χρησιμοποιούνται ήδη στην Ουκρανία, ο Oreshnik παρέχει στο Κρεμλίνο ένα εργαλείο κλιμάκωσης που αποφεύγει την ανάγκη ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.
Στην ανάλυσή τους για το Βασιλικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Υπηρεσιών (RUSI) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Dr. Sidharth Kaushal και Matthew Savill δήλωσαν: «Ένας μεγάλος πύραυλος όπως αυτός στέλνει ένα πιο ισχυρό μήνυμα γύρω από την πιθανή πυρηνική χρήση, καθώς και “τιμωρεί” την Ουκρανία για τη χρήση των ATACMS και Storm Shadow. Το πρωταρχικό ακροατήριο αυτού του μηνύματος είναι πιθανότατα το ΝΑΤΟ και ο συνασπισμός των διεθνών υποστηρικτών της Ουκρανίας, παρά η ίδια η Ουκρανία – μια όχι και τόσο διακριτική υπενθύμιση ότι η Ρωσία διαθέτει ένα ευρύτερο οπλοστάσιο διαφορετικών και μεγαλύτερων τύπων πυραύλων».
Ωστόσο, ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση του Νοεμβρίου σε εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων στο Ντνίπρο έφερε συμβατικές κεφαλές.
ICBM Attack Video | Video Allegedly Shows The Moment Russian ICBM Struck Ukraine’s Dnipro
Παρόλα αυτά, ο Πούτιν τον παρουσίασε ως ένα εξαιρετικά καταστροφικό όπλο, υποστηρίζοντας ότι οι κεφαλές του μπορούν να φτάσουν σε θερμοκρασίες άνω των 7.000 βαθμών Φαρενάιτ. Πρόσθεσε ότι η ταυτόχρονη εκτόξευση πολλαπλών πυραύλων Oreshnik θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφές παρόμοιες με ένα πυρηνικό πλήγμα.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η Ρωσία μπορεί να διαθέτει μόνο έναν περιορισμένο αριθμό πυραύλων Oreshnik, αλλά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο γρήγορα η χώρα μπορεί να παράγει περισσότερους.
Oreshnik Russia New Hypersonic Missile
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμασαν έναν υπερηχητικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη Ρωσία ο Στρατός και το Ναυτικό των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν με επιτυχία μια δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς LRHW που εκτοξεύτηκε από τον Διαστημικό Σταθμό Cape Canaveral, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Αυτή είναι η δεύτερη επιτυχημένη δοκιμή του All Up Round (AUR) φέτος και η πρώτη ζωντανή βολή ενός υπερηχητικού οπλικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας Christine Warmuth, η ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων καθιστά δυνατή την επίτευξη υπερηχητικών ταχυτήτων σε μεγάλες αποστάσεις.
Η δοκιμή είναι στρατηγικής σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Ο Γραμματέας του Ναυτικού Κάρλος Ντελ Τόρο σημείωσε ότι «η δοκιμή σηματοδοτεί ένα σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη προηγμένων οπλικών συστημάτων». Τόνισε δε ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να ενσωματώνει υπερηχητικά συστήματα στα επιφανειακά και υποβρύχια πλοία του.
Οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν για την πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη του Στρατού και το υπερηχητικό AUR με βάση τη θάλασσα. Η ανάπτυξη υποστηρίζει την εθνική αμυντική στρατηγική παρέχοντας στους διοικητές μια ποικιλία δυνατοτήτων για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ολοκληρωμένης αποτροπής.
«Τα υπερηχητικά όπλα παρέχουν απαράμιλλη ευελιξία και ικανότητα επιβίωσης για στόχευση ακριβείας σε περιορισμένες περιοχές», είπε ο στρατηγός Robert A. Rush και τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ RCCTO και SSP βοηθά τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.
Το πρόγραμμα RCCTO του Στρατού των ΗΠΑ και το πρόγραμμα SSP του Ναυτικού των ΗΠΑ συνεργάζονται για την ταχεία ανάπτυξη επιλογών υπερηχητικού συστήματος όπλων στη ξηρά και τη θάλασσα που θα ανταποκρίνονται σε κρίσιμες ανάγκες κοινής μάχης. Η χρήση ενός κοινού υπερηχητικού πυραύλου και οι δυνατότητες κοινών δοκιμών επιτρέπουν στον στρατό να τηρεί αυστηρότερα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και να πραγματοποιεί εξοικονόμηση κόστους.
Νωρίτερα το 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν ένα μοντέλο υπερηχητικών όπλων μεγάλης εμβέλειας (Long Range Hypersonic Weapon, LRHW), η ανάπτυξη της πρώτης συστοιχίας του οποίου είχε προγραμματιστεί για το οικονομικό έτος 2023, αλλά αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων ολοκλήρωσης.