Γιατί λέμε «αψού» όταν φτερνιζόμαστε; Το φτέρνισμα είναι μία απόλυτα φυσική αντίδραση του οργανισμού αλλά γιατί ο ήχος που βγαίνει είναι «αψού»;
Το φτέρνισμα ξεκινά με μία απότομη εισπνοή, από όπου προέρχεται το «ααα» ενώ το «ψου» εμφανίζεται στην εκπνοή, επειδή οι περισσότεροι από τους μυς στο σώμα συσπώνται ως αντανακλαστική λειτουργία.
Η λειτουργία αυτή αναγκάζει το στόμα να παραμείνει κλειστό, έως ότου η πίεση στους πνεύμονες αυξηθεί και «ξεσπάσει» στην ουσία σε εκπνοή. Κατά τη διάρκεια του φτερνίσματος, η γλώσσα πιέζεται στην κορυφή του ουρανίσκου, προκαλώντας τον ήχο «ψ» ενώ τα χείλη που είναι σφιγμένα, προκαλούν το «oo».
Βέβαια, το «αψού» είναι η ελληνική εκδοχή καθώς σε άλλους λαούς ο ήχος διαφοροποιείται. Για παράδειγμα στα Αγγλικά είναι «atishoo ή achoo», στα γαλλικά «atchoum», στα ιταλικά «hapsu», στα ιαπωνικά «hakushon» και στα σουηδικά «atjo».
Η διαφοροποίηση αυτή, σύμφωνα με το clickatlife, επιβεβαιώνει και την πολιτιστική και γλωσσική επιρροή της κάθε περιοχής στην ανθρώπινη αυτή λειτουργία, ενώ σημαντικό είναι το στοιχείο που αποκάλυψε παλαιότερη έρευνα, ότι δηλαδή οι κωφοί φτερνίζονται διαφορετικά από ότι οι άνθρωποι που ακούν.
Τι μπορεί να συμβεί αν «κρατάτε» το φτέρνισμα
Τι μπορεί να συμβεί αν «κρατάτε» το φτέρνισμα: Ξέρατε ότι όταν φτερνίζεστε, 100.000 μικρόβια εκτοξεύονται από τη ρινική σας οδό με ταχύτητα πάνω από 100χλμ/ώρα;
Είτε κρατάτε ένα φτέρνισμα κλείνοντας την μύτη με το χέρι σας ή κλείνοντας το στόμα σας, δεν είναι μια καλή ιδέα, σύμφωνα με την ωτορινολαρυγγολόγο δρ. Aliison Catlett Woodall Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Αρκάνσας.
“Πριν από το φτέρνισμα, ένα σημαντικό ποσό πίεσης του αέρα συσσωρεύεται στους πνεύμονες κατά την προετοιμασία του της άμεσης εκκένωσης της ρινικής κοιλότητας. Αν το φτέρνισμα συγκρατείται κλείνοντας την μύτη ή κρατώντας το στόμα κλειστό, αυτό ωθεί τον πεπιεσμένο αέρας πίσω στην ευσταχιανή σάλπιγγα και μέσα στην κοιλότητα του μέσου ωτός”, αναλύει η δρ Woodall.
Απώλεια ακοής από φτέρνισμα;
Ο κίνδυνος τραυματισμού και απώλειας ακοής από αυτή την πρακτική μπορεί να είναι σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, δεν είναι κάτι αδύνατο. Η πίεση από ένα φτέρνισμα είναι ικανή να προκαλέσει εσωτερική ζημιά στο αυτί, συμπεριλαμβανομένης της ρήξης τυμπάνου.
“Αυτό το είδος τραύματος στις μεμβράνες του μέσου και έσω ωτός προκαλεί ξαφνική σοβαρή απώλεια ακοής, βαρηκοΐα, ακόμη και ίλιγγο”, προσθέτει η δρ. Woodall.
Άλλες σωματικές βλάβες που μπορεί να προκύψουν, αν “κρατάτε” ένα φτέρνισμα περιλαμβάνουν τραυματισμούς διαφράγματος, ρήξη των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια, και ρήξη ή αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.
Πώς μπορείτε να αποφύγετε αυτούς τους τραυματισμούς; Η καλύτερη επιλογή είναι να αφήνετε τον εαυτό σας να φτερνίζεται χωρίς κανένα περιορισμό!