Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο «απεγκλωβίστηκε» και τραβά προς τα βόρεια


Το παγόβουνο φέρει μέγεθος διπλάσιο του Λονδίνου

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου άρχισε και πάλι να κινείται, εφόσον είχε «παγιδευτεί» για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Πρόκειται για το Α23a, μεγέθους 3.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι διπλάσιο από το Λονδίνο. Το παγόβουνο απελευθερώθηκε από την Ανταρκτική το 1986, ωστόσο «κόλλησε» στην ακτή. Άρχισε να κινείται προς τα βόρεια το 2020, αλλά, από την άνοιξη, περιστρέφεται κοντά στις νότιες Ορκάδες.

Την Παρασκευή η Βρετανική Έρευνα της Ανταρκτικής (BAS) ανέφερε ότι τώρα οδεύει προς τα βόρεια. Ο δρ. Andrew Meijers, ωκεανογράφος, είπε: «Είναι συναρπαστικό να βλέπεις το A23a να κινείται ξανά έπειτα από περιόδους “περιδίνησης”. Μας ενδιαφέρει να δούμε αν θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή που έχουν ακολουθήσει τα άλλα μεγάλα παγόβουνα που έχουν φύγει από την Ανταρκτική».

Πιστεύεται ότι το A23a θα εγκαταλείψει τελικά τον Νότιο Ωκεανό και θα εισέλθει στον Ατλαντικό Ωκεανό όπου θα συναντήσει θερμότερα νερά και πιθανότατα θα διασπαστεί σε μικρότερα παγόβουνα, με αποτέλεσμα τελικά να λιώσει. Ο δρ. Meijers και η BAS εξετάζουν την επίδραση των παγόβουνων στα τοπικά οικοσυστήματα αφού περάσουν από αυτά.

Πριν από έναν χρόνο ερευνητές στο RRS Sir David Attenborough συνέλεξαν δεδομένα από το νερό γύρω από το A23a.

Η Laura Taylor, βιογεωχημικός είπε: «Γνωρίζουμε ότι αυτά τα γιγάντια παγόβουνα μπορούν να παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα νερά από τα οποία διέρχονται, δημιουργώντας ακμάζοντα οικοσυστήματα σε λιγότερο παραγωγικές περιοχές».

*Με πληροφορίες από BBC


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ