Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της ζεστασιάς, των γλυκών αρωμάτων και των παραδοσιακών γεύσεων. Αν αγαπάτε τα μελομακάρονα, τότε αυτή η συνταγή είναι για εσάς! Δημιουργούμε ένα μοντέρνο twist σε αυτό το κλασικό γλυκό, φτιάχνοντας τρουφάκια από μελομακάρονα που είναι ιδανικά για το γιορτινό τραπέζι ή για δώρο στους αγαπημένους σας.
Τρουφάκια από μελομακάρονα και σοκολάτα – Υλικά
Για τη βάση:
- 500 γρ. μελομακάρονα (ή σπιτικά ή του εμπορίου)
- 150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. μέλι
- 3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
Για την επικάλυψη:
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (μαύρη ή γάλακτος, ανάλογα με την προτίμηση)
- Τριμμένο καρύδι, φιστίκι Αιγίνης ή χρυσές πέρλες ζαχαροπλαστικής για διακόσμηση
Εκτέλεση
- Ετοιμάστε τη βάση:
- Θρυμματίστε τα μελομακάρονα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τα καρύδια, το μέλι, τον χυμό πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά.
- Ζυμώστε τα υλικά με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα που πλάθεται εύκολα.
- Πλάστε τις μπαλίτσες:
- Πάρτε μικρές ποσότητες από το μείγμα και πλάστε τις σε μπαλίτσες (περίπου στο μέγεθος καρυδιού).
- Τοποθετήστε τις σε δίσκο με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τις στο ψυγείο για 30 λεπτά ώστε να σταθεροποιηθούν.
- Επικάλυψη με σοκολάτα:
- Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
- Βουτήξτε κάθε μπαλίτσα στη σοκολάτα, καλύπτοντάς τη πλήρως, και ακουμπήστε την ξανά στο αντικολλητικό χαρτί.
- Πριν στεγνώσει η σοκολάτα, πασπαλίστε με καρύδια, φιστίκι ή άλλες διακοσμήσεις.
- Αποθήκευση:
- Αφήστε τα τρουφάκια να κρυώσουν εντελώς και φυλάξτε τις σε αεροστεγές δοχείο. Διατηρούνται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο.
Σερβίρισμα
Αυτά τα τρουφάκια είναι τέλεια για να συνοδεύσουν έναν ζεστό καφέ ή ένα χριστουγεννιάτικο λικέρ. Σερβίρετε σε όμορφα πιάτα και απολαύστε τη μαγεία των Χριστουγέννων με κάθε μπουκιά!