Συναισθηματική νοημοσύνη: Οι 13 φράσεις που δείχνουν αν είστε πάνω από τον μέσο όρο


Η νοημοσύνη χωρίζεται στη λογική και τη συναισθηματική. Στην πρώτη βασιζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα.

Σε αντίθεση με την ορθολογική νοημοσύνη, η συναισθηματική νοημοσύνη έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει, να χρησιμοποιεί, να κατανοεί και να διαχειρίζεται συνειδητά τα συναισθήματα του ίδιου του ατόμου, αλλά και των άλλων. Η συναισθηματική νοημοσύνη ασχολείται επομένως με την παρατήρηση και την ανάλυση του μηχανισμού των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Σύμφωνα με αυτή την ψυχολογική θεωρία, η οποία είναι πλέον ευρέως αποδεκτή μετά τις σημαντικές ανακαλύψεις των νευροεπιστημών, το «άριστο» άτομο θα είναι προικισμένο με καλύτερη συναισθηματική ικανότητα, θα γνωρίζει καλά τον εαυτό του και τα συναισθήματά του και κατά συνέπεια θα διαθέτει τα εργαλεία για να έχει πρόσβαση και στα συναισθήματα των άλλων, δημιουργώντας πολύ αποτελεσματικές σχέσεις ενσυναίσθησης και επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια, την εργασία, τις φιλίες και τις διαπροσωπικές σχέσεις γενικότερα.

Φράσεις που καταδεικνύουν συναισθηματική νοημοσύνη άνω του μέσου όρου

Υπάρχουν ορισμένες εκφράσεις που είναι κοινές σχεδόν σε όλους όσοι διαθέτουν συναισθηματική νοημοσύνη υψηλότερη του μέσου όρου. Ακολουθούν 13 κοινές εκφράσεις που, αν εκφέρονται καθημερινά, δηλώνουν υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη «από τους περισσότερους ανθρώπους».

1. «Θα μπορούσατε να μου πείτε περισσότερα γι’ αυτό;»

Οι άνθρωποι που στερούνται αυτογνωσίας ενδιαφέρονται μόνο για τις δικές τους σκέψεις και απόψεις. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, ενδιαφέρονται για το πώς αισθάνονται οι άλλοι και τι έχουν να πουν. Επικοινωνούν με τρόπο που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλήσουν για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους. Εκτιμούν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι λένε ο ένας στον άλλον, επειδή αποτελεί πηγή ευκαιριών μάθησης.

2. «Σε ακούω»

Λέγοντας σε κάποιον ότι τον καταλαβαίνετε, δημιουργείτε ενσυναισθητική ακρόαση. Η ακρόαση συνεπάγεται την αναγνώριση και αποδοχή του άλλου ατόμου ως προσώπου, την εκτίμηση και την αναγνώριση της αξιοπρέπειάς του. «Ακρόαση» σημαίνει επίσης κατανόηση των συναισθημάτων του άλλου ατόμου και των όσων δεν λέγονται. Η γνώση του πώς να ακούς πραγματικά δημιουργεί εμπιστοσύνη και αμοιβαία αποδοχή. Είναι η βάση κάθε αληθινής διαπροσωπικής και κοινωνικής σχέσης

3. «Καταλαβαίνω τι λες, αλλά…».

Αυτή η πρόταση αναδεικνύει μια άλλη σημαντική πτυχή της συναισθηματικής νοημοσύνης: την ικανότητα να ενεργείτε με αυτοπεποίθηση όταν αντιμετωπίζετε δύσκολους ανθρώπους και καταστάσεις. Αν διαφωνείτε με κάποιον, εκφράστε το με ήπιο και μη συγκρουσιακό τρόπο. Ο στόχος είναι να διευκολύνετε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Το να είστε ευγενικοί δεν είναι μόνο σημάδι υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης, αλλά και ένας τρόπος να δείχνετε σεβασμό για τους άλλους

4. «Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;»

Για να κάνετε τους ανθρώπους να αισθάνονται αποδεκτοί και σεβαστοί, δώστε προσοχή και αφιερώστε χρόνο για να τους καταλάβετε και να συμπάσχετε μαζί τους. Καθώς ακούτε, κάντε προσπάθεια να μπείτε στη θέση τους με ουσιαστικό τρόπο.

5. «Δεν είμαι σίγουρος για το τι συμβαίνει. Μπορείτε να μου εξηγήσετε το πρόβλημα;”

Με αυτή τη φράση γνωρίζετε ότι κάποιος αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και, αντί να αντιδράσετε αρνητικά, τον προσκαλείτε να μοιραστεί τις σκέψεις του. Παρόμοιες εναλλακτικές λύσεις: «Μπορείτε να το διευκρινίσετε καλύτερα;» ή «Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι […]. Είναι σωστό αυτό;»

6. «Τι εννοείτε;»

Όταν ζητάτε από κάποιον διευκρινίσεις, του ζητάτε να πει κάτι διαφορετικά ή να δώσει περισσότερες πληροφορίες ώστε να τον καταλάβετε καλύτερα. Αυτό διαφέρει από το να ζητάτε από ένα άτομο να επαναλάβει κάτι.

7. «Σε εκτιμώ!»

Η αναγνώριση των προσπαθειών και των επιτευγμάτων των άλλων ανθρώπων είναι μια πραγματική πράξη συναισθηματικής νοημοσύνης. Μου αρέσει η εικόνα που ανέβασες, μου αρέσει αυτό που έγραψες, μου αρέσει αυτό που σκέφτεσαι. Μου αρέσει, εν ολίγοις, το πώς φαίνεσαι εκείνη τη στιγμή… Άλλο πράγμα είναι να καταλαβαίνεις την αξία αυτού του ατόμου, αποδεχόμενος τόσο τα δυνατά όσο και τα αδύνατα σημεία του, ανεξάρτητα από τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία.

Όταν κάνετε κομπλιμέντο σε κάποιον, δημιουργείτε αμέσως μια θετική ατμόσφαιρα. Μια έκφραση που επικοινωνεί την αξία σε ένα άτομο. Κάτι που είναι ανεκτίμητο. Το να λέτε σε ένα άτομο ή να σας λένε «σε εκτιμώ» είναι ανεκτίμητο. Ακούγεται σαν λογοπαίγνιο ή σαν διαφημιστικό σλόγκαν, αλλά η ρίζα του «εκτιμώ» προέρχεται ακριβώς από την απόδοση μιας τιμής, από την κατανόηση της αξίας ενός προσώπου, μιας συμπεριφοράς, ενός αντικειμένου.

8. «Είσαι εντάξει. Ας δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε”

Αυτή η φράση μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε διπλωματικά τους προβληματικούς κόμπους αναγνωρίζοντας διαφορετικές απόψεις. Αφού ενθαρρύνετε όλους να μοιραστούν τις ανησυχίες τους, μπορείτε να λύσετε ένα πιθανό πρόβλημα πιο εύκολα. Μελέτες δείχνουν ότι η ικανότητα επίλυσης συγκρούσεων είναι το δυνατό σημείο της συναισθηματικής νοημοσύνης.

9. «Θα ήθελα τη συμβουλή σας σε αυτό το θέμα»

Αυτή η φράση και παρόμοιες όπως «Μπορώ να πάρω κάποια συμβουλή από εσάς;» ή «Σας πειράζει αν ζητήσω κάποια συμβουλή;» είναι πολύτιμες. Επιτρέπετε σε κάποιον άλλον να νιώσει περήφανος για τον εαυτό του, γεγονός που προκαλεί θετικές σκέψεις για εσάς.

10. «Αυτή η κατάσταση με ανησυχεί [ή με μπερδεύει ή με αναστατώνει]».

Όταν προκύπτει ένταση, το συναισθηματικά έξυπνο άτομο δεν εστιάζει στο πρόσωπο που έχει προκαλέσει αυτή την κατάσταση, αλλά στην κατάσταση γενικά. Με αυτόν τον τρόπο, δεν κατηγορούμε κάποιον ή δεν τον βάζουμε σε θέση άμυνας. Αντίθετα, εξηγούμε πώς αισθανόμαστε για αυτό που συνέβη, γεγονός που μας βοηθά να αποφύγουμε να φανούμε παθητικά επιθετικοί ή ανταγωνιστικοί.

11. «Αισθάνομαι έτσι για…».

Όταν είστε συναισθηματικά έξυπνοι, συνδέεστε με τα συναισθήματά σας όπως συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Σύνδεση με τον εαυτό σας σημαίνει να ακούτε τις ανάγκες σας, παρατηρώντας προσεκτικά τα σήματα που στέλνει το σώμα σας στο μυαλό σας- το να ικανοποιείτε τις ανάγκες σας είναι προϋπόθεση για να ζείτε αρμονικά.

12. «Λυπάμαι»

Μερικές φορές συνειδητοποιεί κανείς ότι έχει πληγώσει κάποιον… αλλά το να ζητήσει συγγνώμη αποκλείεται. Ναι, γιατί το να ξέρει κανείς να ζητάει συγγνώμη… προϋποθέτει μια αίσθηση ταπεινότητας και σεβασμού προς τον συνομιλητή του. Και όμως, αυτή η απλή μικρή λέξη «συγγνώμη» μπορεί να γίνει ένας τρόπος να έρθει κανείς σε συναισθηματική επαφή με τον εαυτό του και με τον άλλον («συγγνώμη αν σε έβλαψα»)- να μάθει να γνωρίζει τα όρια της θέλησής του και της ευθύνης του απέναντι στους άλλους- να δεσμευτεί να αλλάξει («θα προσπαθήσω να κάνω διαφορετικά από εδώ και πέρα»). Η συγγνώμη μπορεί έτσι να αποκτήσει μια αξία που υπερβαίνει την ατομική χειρονομία- δεν είναι απλώς ένας τρόπος να κλείσουμε ένα επεισόδιο, αλλά μας ανοίγει νέες δυνατότητες ανάπτυξης.

13. «Σας ευχαριστώ!»

Η κοινή ευγένεια δεν είναι, δυστυχώς, τόσο συνηθισμένη στις μέρες μας. Το να λες ευχαριστώ δεν είναι μόνο συνώνυμο της ευγένειας, το να ξέρεις να λες ευχαριστώ είναι μια πραγματική συναισθηματική δεξιότητα- σημαίνει να αναγνωρίζεις, και επομένως να αποδέχεσαι, το γεγονός ότι ο ένας χρειάζεται τον άλλον. Μια έννοια που αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνίας! Αλλά πάνω απ’ όλα, η ευγνωμοσύνη είναι μια ουσιαστική αξία για να ζει κανείς καλά με τους άλλους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ