Μια κρίσιμη σύσκεψη προγραμματίζεται για τη Δευτέρα στις 11:00 π.μ. στο Υπουργείο Υγείας, όπου ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ, PIF, ΠΕΦ). Η συνάντηση αυτή επικεντρώνεται στη συζήτηση για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και την εξεύρεση λύσεων για τη μείωση των υψηλών εκπτώσεων (clawbacks) που επιβάλλονται στις φαρμακευτικές εταιρείες.
Στόχος οι βιώσιμες λύσεις
Στη διάρκεια της συνάντησης, θα εξεταστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν από τα περιορισμένα κονδύλια της φαρμακευτικής δαπάνης, τα οποία δεν καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών. Ο υπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους εκπροσώπους για τις μειώσεις που θα ισχύσουν για το Β’ εξάμηνο του 2023, καθώς και για τα ποσοστά εκπτώσεων που θα αγγίζουν το 76%. Για το 2024, τα δεδομένα παραμένουν δύσκολα, με τις εκπτώσεις να υπολογίζονται στο 69% για το πρώτο εξάμηνο.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες αναμένεται να καταθέσουν πρόταση για τη δημιουργία ενός τριετούς συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των θεσμικών φορέων του φαρμάκου. Στόχος του συμφώνου είναι να θεσπιστούν συγκεκριμένα ποσοστά υποχρεωτικών εκπτώσεων, που θα επιτρέψουν καλύτερο προγραμματισμό και διαφάνεια για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η υλοποίηση μιας τέτοιας συμφωνίας εξαρτάται από τη δυνατότητα ενίσχυσης των δημόσιων κονδυλίων, κάτι που προς το παρόν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερβάλλουσας δαπάνης, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχεδιάζει την αυστηροποίηση των ελέγχων στη χορήγηση φαρμάκων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στην εισαγωγή νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Αυτές οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στον περιορισμό των περιττών συνταγογραφήσεων, διασφαλίζοντας ότι τα φάρμακα χορηγούνται μόνο όπου είναι απολύτως αναγκαίο.
Παρά τις δυσκολίες, το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο πλαίσιο για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Η συνάντηση της Δευτέρας θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα σε αυτή την προσπάθεια, με στόχο τη διαμόρφωση μιας ισορροπίας μεταξύ των αναγκών των ασθενών και της βιωσιμότητας του φαρμακευτικού τομέα.