Φάμελλος για τραπεζικό καρτέλ: Να ενισχυθεί το κράτος στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας


«Λεφτόδεντρα υπάρχουν στις αυλές των καρτέλ και τις προστατεύει ο Μητσοτάκης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος

Με μια αιφνιδιαστική πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επιχείρησε το απόγευμα της Πέμπτης να θέσει τη δική του ατζέντα στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Αναφερόμενος στα καρτέλ των τραπεζών, αλλά και της ενέργειας, τόνισε ότι η κερδοφορία αυξάνεται σε βάρος των νοικοκυριών και η κυβέρνηση δεν ακούει ούτε την κοινωνία, ούτε την επιχειρηματικότητα. «Λεφτόδεντρα υπάρχουν στις αυλές των καρτέλ και τα προστατεύει ο Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, καταγγέλλοντας την υπέρμετρη κερδοφορία των τραπεζών και την ύπαρξη καρτέλ, το οποίο ευθύνεται και για τις υπέρμετρες χρεώσεις, προχώρησε σε μια πρόταση, καλώντας όλα τα κόμματα να πάρουν θέση.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μεταξύ άλλων και την αύξηση της παρουσίας του κράτους στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να «σπάει» το τραπεζικό καρτέλ.

Η πρόταση προβλέπει:

• Ενίσχυση της επιτελικής-στρατηγικής παρουσίας του κράτους για να σπάσει το καρτέλ και για να αναβιώσει ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα.

• Ενεργητική παρουσία του κράτους στην Εθνική Τράπεζα, και αναφέρομαι στη μετοχική σύνθεση, ώστε να παίξει τον εξυγιαντικό ρόλο της αποκατάστασης του υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις τράπεζες

• Ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου του κράτους δεν σημαίνει θαλασσοδάνεια ξανά, που ήταν κάποτε εξπέρ ο παλαιός δικομματισμός, ούτε ρουσφετολογικές προσλήψεις, ούτε κρατισμός, ούτε λειτουργία τραπεζών εκτός κανόνων Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

• Ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του κράτους σημαίνει λειτουργία τραπεζών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που όμως πραγματικά ανταγωνίζονται η μια την άλλη υπέρ των καταθετών και των επιχειρήσεων.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο κόντρα στη Βουλή, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για πρόταση «κρατικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας» ώστε να συμμετέχει το δημόσιο στη χάραξη της επιτοκιακής πολιτικής, κάτι που όπως εξήγησαν, απαγορεύεται από το κοινοτικό δίκαιο.

Ενδιαφέρον ωστόσο θα παρουσιάσει και η αντίδραση των υπόλοιπων κομμάτων και ειδικά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει εδώ και δύο εβδομάδες αναδείξει το θέμα των υπερκερδών και των υπερχρεώσεων των τραπεζών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας το ΠΑΣΟΚ, ο Σωκράτης Φάμελλος, «περιμένουμε την τοποθέτηση ολων των κομμάτων τις επόμενες ημέρες στα συγκεκριμένα. Και σε αυτά δεν υπάρχει χώρος ούτε για τανγκό, ούτε για συναίνεση».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ