Το σπιτάκι της κακιάς μάγισσας από την κλασική ιστορία του Χάνσελ και της Γκρέτελ δεν είναι μόνο ένας φανταστικός μύθος, αλλά και η τέλεια έμπνευση για μια χειροποίητη, εντυπωσιακή δημιουργία από μπισκότα και ζαχαρωτά. Ιδανικό για τα Χριστούγεννα θα φέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους.
Το σπιτάκι του Χάνσελ και της Γκρέτελ – Υλικά
Για τα μπισκότα:
- 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 αυγό
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
- 100 γρ. μέλι
Για τη διακόσμηση:
- Ζαχαρωτά (γλειφιτζούρια, σοκολατάκια, marshmallows)
- Τρούφα και καραμελάκια
- Ζαχαρόπαστα ή γλάσο ζάχαρης
Για το γλάσο (royal icing):
- 2 ασπράδια αυγών
- 500 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γ. λεμόνι
Το σπιτάκι του Χάνσελ και της Γκρέτελ – Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη μπισκότου:
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το αυγό και το μέλι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά και το μπέικιν πάουντερ και τα ενσωματώνουμε σταδιακά στο μείγμα.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
2. Ψήνουμε τα μπισκότα:
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ.
- Κόβουμε τα κομμάτια του σπιτιού (τοίχοι, σκεπή, πόρτα, παράθυρα) χρησιμοποιώντας χαρτόνι ως οδηγό.
- Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180°C για 10-12 λεπτά.
3. Φτιάχνουμε το γλάσο:
- Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφρός.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Ρίχνουμε το λεμόνι για σταθερότητα.
4. Συναρμολογούμε το σπίτι:
- Κολλάμε τα κομμάτια με το γλάσο, ξεκινώντας από τους τοίχους και προσθέτοντας τη σκεπή.
- Αφήνουμε το γλάσο να στεγνώσει καλά (2-3 ώρες).
5. Διακοσμούμε: Χρησιμοποιούμε γλάσο για να στερεώσουμε τα ζαχαρωτά, τις τρούφες και τη ζαχαρόπαστα.
Χρόνος προετοιμασίας
- Ζύμη: 20 λεπτά
- Ξεκούραση: 1 ώρα
- Ψήσιμο: 10-12 λεπτά
- Συναρμολόγηση & διακόσμηση: 3-4 ώρες