Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ένοχα τα υπέρ- επεξεργασμένα τρόφιμα


Η σύγχρονη διατροφή, πλούσια σε υπέρ – επεξεργασμένα τρόφιμα και φλεγμονώδη έλαια, αναδεικνύεται ως καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων, με τον καρκίνο του παχέος εντέρου να αποτελεί ένα από τα πλέον ανησυχητικά παραδείγματα.

Σύμφωνα με ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και το Ινστιτούτο Καρκίνου του Γενικού Νοσοκομείου της Τάμπα, η μακροχρόνια κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών διαταράσσει την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενισχύοντας τη χρόνια φλεγμονή και εμποδίζοντας τους φυσικούς μηχανισμούς επούλωσης του οργανισμού.

Εξάλλου, σε προηγούμενες μελέτες του ίδιου Πανεπιστημίου είχε διαπιστωθεί ότι η ανθυγιεινή διατροφή παίζει ρόλο και σε άλλες ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με ανθυγιεινή διατροφή έχουν αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό τους. Βλέπουμε τώρα αυτή τη φλεγμονή στους ίδιους τους όγκους του παχέος εντέρου και ο καρκίνος είναι σαν μια χρόνια πληγή που δεν επουλώνεται- αν το σώμα σας ζει καθημερινά με εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές, η ικανότητά του να επουλώνει αυτή την πληγή μειώνεται λόγω της φλεγμονής και της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος που τελικά επιτρέπει στον καρκίνο να αναπτυχθεί», εξηγεί ο Τίμοθι Γέτμαν, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.

Σύμφωνα με τον Γέτμαν, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη επαναξιολόγησης των συστατικών της δυτικής διατροφής, η οποία συνήθως αποτελείται από υπερβολική κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών, εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, χημικών ουσιών και φλεγμονωδών σπορέλαιων.

Οι ερευνητές σημειώνουν εξάλλου ότι τα ευρήματα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα, φυσική προσέγγιση, που έχει ονομαστεί “resolution medicine” και αφορά στην αποκατάσταση της ισορροπίας στη διατροφή του ασθενούς για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια τέτοια διατροφή επικεντρώνεται στην αντιστροφή της φλεγμονής χρησιμοποιώντας υγιεινές, μη επεξεργασμένες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και παράγωγα του ιχθυέλαιου, που μαζί με τον ισορροπημένο ύπνο και την άσκηση βοηθούν στην αποκατάσταση των μηχανισμών επούλωσης του οργανισμού.

Αυτή η νέα επιστημονική προσέγγιση ρίχνει φως στη σημασία μιας φυσικής, υγιεινής διατροφής που όχι μόνο μειώνει τη φλεγμονή αλλά και θωρακίζει την υγεία, προσφέροντας νέες ελπίδες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ