Όλο το σχέδιο της Κυβέρνησης: «Ψαλιδίζονται» στο μισό οι τραπεζικές προμήθειες


Παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν κατά 100- 120 εκατ. ευρώ ετησίως το κόστος των προμηθειών που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις τραπεζικές τους συναλλαγές θα ανακοινώσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συζήτησης και της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν μειώσεις έως και 50% σε λαϊκές τραπεζικές προμήθειες και χρεώσεις μέσω νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει πλαφόν. Μελετάται ακόμη αύξηση του ορίου για τις μικροσυναλλαγές με κάρτες.

Στο τραπέζι

Ειδικότερα, πέραν των μειώσεων στις προμήθειες σε δημοφιλείς συναλλαγές (π.χ. πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, πάγιες εντολές, εξερχόμενα-εισερχόμενα εμβάσματα, έξοδα καρτών), πληροφορίες της «Α» αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει και η αύξηση του ορίου στις μικροσυναλλαγές που εκτελούνται με κάρτες (μέσω POS) σε μικρές επιχειρήσεις (περίπτερα, φούρνοι κ.ο.κ.). Το όριο για τις συναλλαγές αυτές ανέρχεται σήμερα σε 10 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ζήτησε από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να του παρουσιάσουν σενάρια με την γκάμα των προμηθειών και μειώσεις από 30% έως 50%, τα οποία οι τράπεζες «δούλεψαν» το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Βάσει των σεναρίων αυτών (αν και οι τράπεζες αναμένουν να ενημερωθούν επισήμως από τις εξαγγελίες στη Βουλή τις ημέρες που ακολουθούν μέχρι την Κυριακή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό), προκύπτει ότι το κόστος των μέτρων της κυβέρνησης θα επιβαρύνει κατά 20-30 εκατ. ευρώ την καθεμία εκ των συστημικών.

Μάλιστα, το κόστος αυτό είναι επαναλαμβανόμενο και κρίνεται βαρύτερο από μία έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών. Από την άλλη πλευρά, όμως, μέσω της κυβερνητικής παρέμβασης, οι τράπεζες βγαίνουν από τη θέση αφενός να αντιμετωπίσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού για εναρμονισμένη πρακτική στη μείωση των προμηθειών, αφετέρου να απολογηθούν (για απιστία) στους μετόχους τους για την εκούσια απώλεια εσόδων.

Πακέτα

Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν ήδη διαμορφώσει πακέτα συναλλαγών με μηνιαία συνδρομή, τα οποία περιλαμβάνουν πληθώρα πράξεων με ενιαία χαμηλή χρέωση. Αυτή ξεκινά από 0,60 ευρώ (ενδεικτικά, τόσο κοστίζει σήμερα κατ’ ανώτατον η πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ μέσω e-banking) για απεριόριστες δωρεάν πάγιες εντολές με αυτόματη πληρωμή λογαριασμών, δωρεάν μεταφορές χρημάτων μέχρι 500 ευρώ, δωρεάν τήρηση λογαριασμού πληρωμών κ.ά.
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα επισημοποιηθούν με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και «αυτά που θα πει ο πρωθυπουργός θα ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες και τα δικαιολογημένα παράπονα των πολιτών», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας χθες στο Action 24. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στοχεύουν σε δύο άξονες:

1. Τις λεγόμενες λαϊκές προμήθειες, δηλαδή τα κόστη με τα οποία επιβαρύνεται ο πολίτης για καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές, όπως π.χ. πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, η συντήρηση ή η ανανέωση μίας κάρτας. Στις προμήθειες αυτές, όπως είπε ο κ. Τσάπαλος, εξετάζεται να υπάρξει μείωση μέχρι 50%.
Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης παρέμβασης που πραγματοποίησε την άνοιξη του 2024, με την οποία επήλθε μείωση των προμηθειών στις μικρές συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ μέσω POS.

«Έχουμε βάλει κάτω όλες τις λεγόμενες λαϊκές προμήθειες, όλες εκείνες τις οποίες εγώ, εσείς, όλοι μας χρεωνόμαστε καθημερινά, από το να πληρώσουμε έναν λογαριασμό ΔΕΚΟ μέχρι το να συντηρούμε έναν λογαριασμό σε μια τράπεζα που πολλές φορές δεν έχουμε κάνει ούτε μια συναλλαγή και χρεωνόμαστε κάθε μήνα για αυτή, για να δούμε ποιες από αυτές θα μπορέσουμε να τις μειώσουμε με έναν τρόπο δίκαιο, λελογισμένο, ισορροπημένο και πρωτίστως ικανοποιώντας τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών», είπε ο κ. Τσάπαλος.

2. Τα ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες αλλά και οι εταιρείες διαχείρισης, με σκοπό να βγουν στην αγορά. Σημειώνεται ότι πρόκειται για 21.000 ακίνητα, τα οποία θα μπορούσαν να πέσουν στην αγορά καλύπτοντας την έλλειψη προσφοράς στέγης και ρίχνοντας παράλληλα τις τιμές. Το ζητούμενο της κυβέρνησης για την ταχύτερη διάθεση των ακινήτων αυτών είναι και ζητούμενο των τραπεζών και των servicers. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα κωλύματα που έχουν να κάνουν κυρίως με ζητήματα τακτοποίησης των ακινήτων, χρονοβόρες διαδικασίες σχετικά με το Κτηματολόγιο ή τα υποθηκοφυλακεία. Στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που θα κρατούν αναξιοποίητα τράπεζες και servicers πάνω από ένα χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί κυβερνητικής παρέμβασης στα επιτόκια, ο κ. Τσάπαλος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει. «Υπάρχει επίσης ένα ακόμα σκέλος, που είναι η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και των επιτοκίων καταθέσεων, όπου είναι πολύ μεγάλη η διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να κάνει κάτι συγκεκριμένο η κυβέρνηση, καθώς οι τράπεζες δίνουν λόγο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει, το πιο πιθανό, μία ακόμα μείωση επιτοκίων κατά 0,25%», είπε ο κ. Τσάπαλος.

Πηγή: Εφημερίδα «Απογευματινή»


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ