Crash test για Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη ο προϋπολογισμός


Αρχίζει σήμερα η πενθήμερη «μάχη» στην ολομέλεια της Βουλής για το προϋπολογισμό του 2025, που θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία για την έγκρισή του την Κυριακή.

Όλα τα φώτα είναι στραμμένα στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κλείσιμο της διαδικασίας , για την οποία τα κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν ότι θα περιλαμβάνει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το θέμα των τραπεζών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις θα αφορούν στη μείωση των προμηθειών, ενώ ανοιχτό παραμένει το τι θα περιλαμβάνεται για το θέμα των στεγαστικών δανείων, των επιτοκίων και των ακινήτων, που έχουν οι τράπεζες στην κατοχή τους.

Στην πενθήμερη συζήτηση οι τόνοι της αντιπαράθεσης αναμένεται να ανέβουν μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με το βλέμμα όλων στην σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ήδη, το ΠΑΣΟΚ σηκώνει τους τόνους, καταθέτοντας στη Βουλή τροπολογία για τις τράπεζες, στο «παρά ένα» των κυβερνητικών ανακοινώσεων, χωρίς να προτείνει αυτή τη φορά την φορολόγησή τους, αλλά να ζητά κατάργηση σειράς επιβαρύνσεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ποντάρει πολλά σε αυτό το crash test θέλοντας να δείξει την αντιπολιτευτική του ισχύ και να εκμεταλλευθεί παράλληλα την δυσφορία που υπάρχει στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης κυρίως για τα θέματα της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση προχωρά στην κρίσιμη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, έχοντας ήδη το «πράσινο φως» των Βρυξελλών , καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις 8 χώρες της ΕΕ που ο προϋπολογισμός του 2025 εγκρίθηκε χωρίς καμία επιφύλαξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό πιστοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε ότι η έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού «πιστοποιεί την αξιοπιστία της πολιτικής μας», κάνοντας λόγο για επιτυχία όλων των Ελλήνων και υπογραμμίζοντας ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, ότι εμείς προχωρούμε σε μειώσεις φόρων, αυξήσεις αποδοχών και αυξήσεις δαπανών σε κρίσιμες εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες, ενώ ακόμα και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν τους φόρους και προχωρούν σε πολιτική λιτότητας στις δαπάνες για να ανταπεξέλθουν στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες». Βασική «γραμμή» της κυβέρνηση, όπως την περιέγραψε και ο υπουργός οικονομικών είναι ότι «δεν εφησυχάζουμε, δεν υποτιμούμε τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος η υποτίμηση μιας συλλογικής εθνικής επιτυχίας στο δημοσιονομικό και αναπτυξιακό πεδίο».

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συζήτησης, που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Μιχάλης Αργυρού, μετά την απόφαση αποχώρησης του Άλεξ Πατέλη από την θέση στο τέλος του χρόνου. Στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι ο Μιχάλης Αργυρού βρίσκεται στον στενό πυρήνα του οικονομικού επιτελείου από το 2019, συμμετείχε σε όλες τις αποφάσεις, διατηρεί μια εξαιρετική σχέση τόσο με τον πρωθυπουργό, όσο και με τον κ. Πατελη και είναι βαθύς γνώστης των οικονομικών θεμάτων, καθώς συμμετείχε σε όλα τα Ecofin και ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euroworking Group.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις επιδόσεις της κυβέρνησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη συνακόλουθη αύξηση των εσόδων, καθώς και στη δίκαιη κατανομή τους με έμφαση στη μεσαία τάξη αλλά και στη στήριξη των ανέργων και των ευάλωτων.

Παράλληλα οι υπουργοί της κυβέρνησης θα επικεντρωθούν στην αντιστοίχιση προγραμματικών δηλώσεων με πολιτικές που έγιναν πράξη, στο μήνυμα δηλαδή «το είπαμε και το κάναμε», που ο πρωθυπουργός εξέπεμψε και από τη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια του μετρό.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ