Οι νεοεκλεγμένες ηγεσίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρήκαν ήδη τους ανταγωνιστές τους


Ανδρουλάκης και Φάμελλος έχουν από έναν Παύλo να τους θυμίζει ότι δεν έλαβαν «λευκή» επιταγή.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι τους τελευταίους μήνες το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ διάγουν βίους σχεδόν παράλληλους.

Οι πρόεδροί τους αμφισβητήθηκαν έντονα μετά τις ευρωεκλογές, έγιναν εσωκομματικές εκλογές σχεδόν ταυτόχρονα και πλέον, ύστερα από λίγες εβδομάδες, οι νεοεκλεγμένες ηγεσίες τους βλέπουν να εμφανίζονται ήδη οι αντίθετοι εσωκομματικοί πόλοι.

Το πρώτο δείγμα το έδωσε το ΠΑΣΟΚ. Στη συνεδρίαση εργασίας που πραγματοποίησε την Παρασκευή η ΚΟ του κόμματος για να προετοιμάσει την κοινοβουλευτική μάχη του προϋπολογισμού, ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έκανε την έκπληξη στις εσωκομματικές εκλογές φτάνοντας μία ανάσα από τον δεύτερο γύρο, φέρεται να σχολίασε δεικτικά: «Η άποψή μου είναι ότι η αντιπολίτευση δεν αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση, αλλά την κυβέρνηση».

Είχε προηγηθεί η μετωπική ανάμεσα σε Νίκο Ανδρουλάκη και Σωκράτη Φάμελλο στην προηγούμενη Ολομέλεια της Βουλής, οι οποίοι αντιπαρατέθηκαν και για την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, αλλά και για την υπόθεση των υποκλοπών. Η κριτική του Παύλου Γερουλάνου φυσικά αγγίζει και τη φράση που χρησιμοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «η συναίνεση είναι ένα τανγκό που θέλει δύο».

Αντίστοιχα στον ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο που πέρασε σημειώθηκε η πρώτη εσωκομματική αντίθεση μετά την εκλογή Φάμελλου. Η αρχή έγινε στη συνεδρίαση της ΚΕ όπου o Παύλος Πολάκης σχολίασε το κάλεσμα του προέδρου του κόμματος για ενότητα λέγοντας: «Όσον με αφορά, το δείγμα της ενότητας, το έδωσα το βράδυ των εκλογών. Επειδή πάντα το τανγκό το χορεύουν δυο, θέλω να δω τα αντίστοιχα πράγματα από τη μεριά του Σωκράτη».

Ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές έλαβε το πολύ μεγάλο ποσοστό του 43%, ζήτησε να προστεθούν στην ΠΓ του κόμματος 6-7 επιπλέον στελέχη ώστε να υπάρξει αντιπροσωπευτικότητα σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, πέρασε η πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για επανεισδοχή μόνο δύο μελών της ΠΓ που είχαν παραιτηθεί επί προεδρίας Κασσελάκη: του Χρήστου Σπίρτζη και του Γιώργου Βασιλειάδη.

Τα πνεύματα όμως δεν ηρέμησαν, καθώς το απόγευμα της Κυριακής, με άτυπη ενημέρωσή τους, στελέχη της ΚΕ που μειοψήφισαν στη συγκεκριμένη ψηφοφορία έδωσαν «ραντεβού» στο Συνέδριο που θα γίνει στις αρχές του 2025, όπου και αναμένεται να θέσουν όλα τα ζητήματα αντιπροσώπευσης προκειμένου να αποτυπωθεί στα όργανα η μεγάλη στήριξη που έλαβε η υποψηφιότητα Πολάκη.

«[…]Ανησυχούμε από την ηθελημένη ή μη δυσκολία που επέδειξε χθες ο νέος πρόεδρος να διαχειριστεί ένα τέτοιο θέμα ήσσονος σημασίας, που πιο πολύ θα μπορούσε να το δει ως ευκαιρία για να εκπέμψει συναίνεση και συμπερίληψη […]. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα συνεχίσει ο νέος πρόεδρος σ’ αυτήν την τακτική και αυτήν την εικόνα προς το εσωτερικό του κόμματος…

Και όσον μας αφορά, ούτε θεσιθήρες είμαστε ούτε θα κρίνουμε το εγχείρημα και τη νέα προσπάθεια από το αν θα αξιοποιηθούμε ή όχι σε θέσεις ευθύνης… Θα συνεχίσουμε με τους δημόσια διακηρυγμένους στόχους μας, ως απλοί στρατιώτες του κόμματος και της κοινής μας υπόθεσης. Ραντεβού στο συνέδριο επανεκκίνησης και στις επόμενες συλλογικές μας δράσεις και διαδικασίες!», αναφέρουν μεταξύ άλλων τα συγκεκριμένα στελέχη.

Φάμελλος και Ανδρουλάκης λοιπόν έχουν από έναν Παύλο, να τους θυμίζει ότι όσο «νωπή» κι αν είναι η εντολή που έχουν λάβει από τα μέλη και τους φίλους των κομμάτων τους, η επιταγή δεν είναι «λευκή» και ότι κάθε πολιτική τους κίνηση θα εξετάζεται και θα υπόκειται σε κριτική. Ενίοτε και δημόσια…


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ