Πρεμιέρα με ανακούφιση, φιλοφρονήσεις, αλλά και διαφωνίες στην πρώτη ΚΕ υπό τη νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν μια λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη μετά την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη και των «κασσελίστας» βουλευτών, αλλά και μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του κόμματος, αυτή είναι η λέξη «ανακούφιση».
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές, αλλά και απλά μέλη που βρέθηκαν στον χώρο της συνεδρίασης ανέφεραν σε όλους τους τόνους ότι πλέον μπορούν «με ηρεμία» να οργανώσουν την ανασυγκρότηση του κόμματος, την αντεπίθεσή του ώστε να διεκδικήσει και πάλι τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η προοπτική μπορεί να φαντάζει μακρινή με βάση τα υπάρχοντα δημοσκοπικά δεδομένα, ωστόσο η πεποίθησή τους εδράζεται στο γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ εμφανίστηκαν πρόσωπα που για πολλούς μήνες είτε βρίσκονταν στα πέριξ της Νέας Αριστεράς, είτε ήταν πολιτικά… «αγνοούμενα».
Η τάση επιστροφής δεν είναι προς ώρας «μαζική», όμως το γεγονός ότι αρκετά από αυτά τα στελέχη μνημονεύτηκαν ονομαστικά κατά την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου, δίνει από μόνο του το στίγμα που επιθυμεί να προσδώσει στις εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ήδη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ενημερωθήκαμε για τη διάθεση των συντρόφων Βασιλειάδη και Σπίρτζη να συμμετέχουν. Χαίρομαι για την παρουσία τους και καλωσορίζω συντρόφους της Κεντρικής Επιτροπής που είχαν αποστασιοποιηθεί οργανωτικά και παρακολουθούν σήμερα τη συνεδρίασή μας: Στεφανο Τζουμάκα, Διονύση Τεμπονέρα, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Ανδρέα Νεφελούδη, Βλάσσης Τσιόγκας, Σταύρο Αραχωβίτη και πολλές και πολλούς άλλους από όλη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Διακινδυνεύοντας λοιπόν μια πρόβλεψη, δε θα προκαλέσει έκπληξη το να δούμε από την ερχόμενη εβδομάδα να ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση και στο εσωτερικό της Νέας Αριστεράς σε σχέση με το αν υφίστανται ακόμη οι λόγοι που οδήγησαν τα εκατοντάδες στελέχη και μέλη της εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Διαφαίνεται δίπολο Φάμελλου – Πολάκη
Πάντως, η συνεδρίαση της ΚΕ δε θα μπορούσε να μη βγάλει και άλλες ειδήσεις πέραν της διάθεσης για άμεση ανασυγκρότηση.
Ο Σωκράτης Φάμελλος έσπευσε να μνημονεύσει τη στάση των αντιπάλων του στις εσωκομματικές εκλογές, κάνοντας ειδική αναφορά στον Παύλο Πολάκη, για τον οποίο είπε ότι τήρησε «γενναία πολιτική στάση» όταν αποσύρθηκε χωρίς να υπάρξει δεύτερος γύρος.
Ο Παύλος Πολάκης πάντως, παρά το ότι ακολούθησε το γενικότερο κλίμα ενότητας και αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να στείλει και τα δικά του μηνύματα, παραπέμποντας μάλιστα στο καταστατικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2025 και τονίζοντας ότι «όσον με αφορά, το δείγμα της ενότητας, το έδωσα το βράδυ των εκλογών. Επειδή πάντα το τανγκό το χορεύουν δυο, θέλω να δω τα αντίστοιχα πράγματα από τη μεριά του Σωκράτη».
«Στην πορεία προς το συνέδριο, το οποίο θα είναι και καταστατικό και προγραμματικό, να είμαστε συμπεριληπτικοί και συναινετικοί και να πάμε ενωμένοι», κατάληξε ο Παύλος Πολάκης.
Φυσικά, ο βουλευτής Χανίων, ο οποίος μετά τις εσωκομματικές εκλογές εκπροσωπεί αποδεδειγμένα ένα πολύ μεγάλο μέρος της κομματικής βάσης, δεν τα είπε τυχαία όλα αυτά, καθώς αρκετοί «διαβάζουν» την αποστροφή του λόγου του ως μια νύξη ότι θα διεκδικήσει μεγαλύτερο «χώρο» στα όργανα του κόμματος.
Η διαφωνία που λύθηκε με ψηφοφορία
Στο ίδιο πλαίσιο, η πρεμιέρα της συνεδρίασης της ΚΕ υπό τη νέα ηγεσία σημαδεύτηκε και από τη διαφωνία ανάμεσα στον Σωκράτη Φάμελλο και τον Παύλο Πολάκη σχετικά με τον αριθμό των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.
Συγκεκριμένα, η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε την επαναφορά των Σπίρτζη και Βασιλειάδη στην Πολιτική Γραμματεία, από την οποία είχαν αποσυρθεί σε διαφορετικούς χρόνους κατά την προεδρία Κασσελάκη.
Ο Παύλος Πολάκης δε διαφώνησε επί της ουσίας με την πρόταση για επιστροφή των δύο στελεχών, ωστόσο ζήτησε να προστεθούν με 6-7 νέα πρόσωπα στην ΠΓ. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να στηθούν άμεσα κάλπες.
Στη δευτερολογία του ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι δεν είχε νόημα να στηθούν κάλπες καθώς μέχρι τον προσεχή Μάρτιο θα διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές για τον σχηματισμό νέας Κεντρικής Επιτροπής και συνεπώς νέας Πολιτικής Γραμματείας.
Οι δύο προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία, με την πρόταση Φάμελλου να λαμβάνει τελικά την πλειοψηφία του σώματος.
Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου, με κύριο θέμα τη δημιουργία οδικού χάρτη για το προγραμματικό και καταστατικό Συνέδριο που θα ακολουθήσει.