Ξεκίνησε σήμερα το 34ο Τακτικό Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024, με τις αποφάσεις που αφορούν στον απολογισμό της τριετίας που πέρασε, στον προγραμματισμό δράσης της νέας περιόδου και στην εκλογή της νέας ηγεσίας του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων.
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Γιώργος Μότσιος, παρουσίασε τον απολογισμό δράσης της προηγούμενης περιόδου και όλες τις ενέργειες, οι οποίες έγιναν, με στόχο την υπεράσπιση της απασχόλησης και των θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο.
Παραθέτοντας τους στόχους της προηγούμενης τριετίας, ο κ. Μότσιος είπε τα εξής:
«Οι στόχοι, κατά την τριετία που πέρασε, ήταν οι ακόλουθοι:
Πρώτος στόχος ήταν η προάσπιση του θεσμού της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).
Η Κλαδική ΣΣΕ ΟΤΟΕ-τραπεζών ήταν και παραμένει μία από τις λίγες κλαδικές που συνάπτονται ακόμη στην Ελλάδα, όπου η κάλυψη από ΣΣΕ δεν ξεπερνά πλέον το 25%-30% των εργαζομένων.
Μετά από επίπονες προσπάθειες και σύνθετες διαπραγματεύσεις, υπογράφηκε τριετή Σύμβαση τον Μάρτιο του 2022.
Με την κλαδική ΣΣΕ 2022-2024:
– Ισχυροποιήθηκε η ρήτρα προστασίας για την απασχόληση. Σημειώνεται ότι η κλαδική ΣΣΕ ΟΤΟΕ-τραπεζών είναι η μοναδική κλαδική ΣΣΕ που περιλαμβάνει ρήτρα προστασίας από τις απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους, δεσμεύοντας τις τράπεζες να παίρνουν κατάλληλα μέτρα αποτροπής των απολύσεων.
– Βελτιώθηκαν οι αποδοχές του ενιαίου μισθολογίου και προστατεύτηκε η θεσμική αξία του.
– Θεσπίστηκαν, για πρώτη φορά, σε κλαδική ΣΣΕ στην Ελλάδα 15 σημεία ρυθμίσεων–πλαίσιο για την τηλεργασία.
– Βελτιώθηκαν άδειες και παροχές για τους τραπεζοϋπαλλήλους, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της οικογένειας.
– Συμφωνήθηκε η κωδικοποίηση όλων των προηγούμενων Κλαδικών ΣΣΕ.
– Τέλος, η Κλαδική ΣΣΕ αποτέλεσε τη βάση για παραπέρα βελτιώσεις – μισθολογικές και θεσμικές – από τους συλλόγους-μέλη με τη σύναψη ΕΣΣΕ.
Δεύτερος στόχος ήταν η προστασία της εργασίας απέναντι στις επιλογές συρρίκνωσης και στην ψηφιοποίηση των τραπεζών.
Στην τριετία, που πέρασε, καταγράφηκε νέα μείωση του δικτύου καταστημάτων, καθώς και μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων, μέσα από αλλεπάλληλα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
Ως αποτέλεσμα, είχαμε ενίσχυση της πίεσης και της εντατικοποίησης της εργασίας κυρίως στα καταστήματα, αλλά και συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού για ολόκληρες τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας, όπως και για σημαντικό μέρος της πελατείας στις μεγάλες πόλεις.
Απέναντι σε αυτά, η ΟΤΟΕ προέβαλε τεκμηριωμένα και με διεθνείς συγκρίσεις τις βασικές θέσεις της, που είναι οι εξής:
– Το διάστημα 2021-2023, η υπερβολική μείωση του δικτύου καταστημάτων (-9,7%) και της απασχόλησης (-8,1%) δεν οφείλεται κυρίως στην τεχνολογική πρόοδο και σε επιλογές της πελατείας, αλλά σε ακραίες επιλογές συρρίκνωσης των τραπεζών, με κύριο στόχο την περικοπή κόστους.
– Σε σχέση με την Ευρωζώνη, η μείωση στον αριθμό καταστημάτων, ΑΤΜ και προσωπικού, είναι πολύ μεγαλύτερη στη χώρα μας.
– Η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης της πελατείας, που για διάφορους λόγους αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τις ψηφιακές συναλλαγές.
– Στόχος των τραπεζών δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά τα κέρδη, πόσω μάλλον τα υπερκέρδη, αλλά και η κάλυψη των αναγκών της πελατείας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Σήμερα, όχι μόνο δεν πλεονάζει, αλλά λείπει προσωπικό στις τράπεζες.
Κατά συνέπεια, πρέπει να σταματήσει το κλείσιμο των καταστημάτων και η συνεχής μείωση του προσωπικού. Χρειαζόμαστε νέες προσλήψεις στις τράπεζες τώρα» σχολίασε ο κ. Μότσιος και, ενδεικτικά, ανέφερε ότι, στα τέλη του 2023, στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν 365 κάτοικοι ανά τραπεζοϋπάλληλο έναντι 198 στην Ευρωζώνη και 7.370 κάτοικοι ανά κατάστημα στην Ελλάδα έναντι 3.287 κατοίκων ανά κατάστημα στην Ευρωζώνη. «Η απόσταση από την Ε.Ε. είναι πολύ μεγάλη» συμπέρανε ο ίδιος.
Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, «στην τριετία, που πέρασε, εντάθηκαν οι προκλήσεις της ψηφιακής τραπεζικής. Αυτές αναμένεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον, με την ταχύτατη, όπως προβλέπεται, υιοθέτηση εφαρμογών Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης και αλγοριθμικής διοίκησης από τις τράπεζες».
Όπως είπε, «η ΟΤΟΕ παρακολούθησε και παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ε.Ε..
Για τον λόγο αυτό:
– έχει διαμορφώσει ένα σύγχρονο κλαδικό πλαίσιο για την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης,
– ενίσχυσε τις κλαδικές ρυθμίσεις για την εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες,
– έχει επεξεργαστεί τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις για τις εργασιακές συνέπειες και τις προοπτικές της ψηφιακής τραπεζικής, των αλγοριθμικών εφαρμογών και της Τεχνητής Νοημοσύνης στον κλάδο και παρενέβη σε αντίστοιχες διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ε.Ε, στο πλαίσιο της Uni Europa».
Ταυτόχρονα, ο κ. Μότσιος τόνισε ότι η ΟΤΟΕ προχώρησε και σε άλλες δράσεις, όπως είναι οι εξής:
«- Κατέθεσε επανειλημμένα στο αρμόδιο Υπουργείο, στα κόμματα και στη Βουλή, αναλυτικά και τεκμηριωμένα υπομνήματα με τις προτάσεις της για άρση όλων των εμποδίων που υπονομεύουν τη θέση των συνδικάτων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
– Προάσπισε το κλαδικό ωράριο εργασίας, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις προς το Υπουργείο και τις τράπεζες για την ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
– Συμμετείχε στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στα συλλαλητήρια των συνδικάτων για το κορυφαίο πρόβλημα της ακρίβειας, καταθέτοντας πλέγμα προτάσεων και διεκδικήσεων απέναντι στην κυβέρνηση και τους εργοδότες του κλάδου.
– Στήριξε τις κινητοποιήσεις, τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις των συλλόγων-μελών της.
– Παρείχε συστηματική ενημέρωση στους συλλόγους-μέλη και στους εργαζόμενους του κλάδου για τις εξελίξεις στις τράπεζες, τις νέες τεχνολογίες, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την ψηφιακή τραπεζική, τις εργασιακές σχέσεις, τις διεθνείς εξελίξεις και το ασφαλιστικό.
– Ενίσχυσε τη συνεργασία και την επικοινωνία με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, αξιοποιώντας συνδικαλιστικές συναντήσεις, συνδιασκέψεις και συνέδρια».
«Κατά κοινή ομολογία», όπως διαπίστωσε ο κ. Μότσιος, «ο κλάδος βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από το 2008, με υψηλή κερδοφορία, υπερκάλυψη στόχων και εντυπωσιακές επιδόσεις, ενώ όλες οι επίσημες προβλέψεις των τραπεζών, αλλά και των οίκων αξιολόγησης, μιλούν για τη διατήρηση των θετικών επιδόσεων και στην επόμενη τριετία (2025-2027)».
«Ελπίζουμε εξίσου θεαματική να είναι και η αποκατάσταση του ρόλου των τραπεζών. Να στηρίξουν τις ανάγκες της εθνικής μας οικονομίας, των πολιτών και των νοικοκυριών. Να χορηγήσουν νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προσφέρουν φιλικά προϊόντα και στεγαστικά δάνεια προς την πελατεία και τους καταθέτες. Αυτές τις ημέρες είναι στο επίκεντρο η δημόσια συζήτηση για τον ρόλο των τραπεζών. Ελπίζουμε ότι στο τέλος θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις» δήλωσε ο κ. Μότσιος και υποστήριξε ότι, ενώ τα νέα είναι εξαιρετικά για τις τράπεζες, τα ανώτατα στελέχη και τους μετόχους, δεν ισχύει το ίδιο για τους εργαζόμενους.
Όπως ανέφερε, «η εργασιακή καθημερινότητα, ιδίως στο δίκτυο, συνεχίζει να είναι πιεστική και να παρουσιάζει προβλήματα.
Οι εργαζόμενοι πλήττονται από ένα κλιμακούμενο “κύμα” ακρίβειας, που συνεχίζει να απομειώνει την αγοραστική δύναμη των μισθών και να υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής.
Ακόμα κι αν ο πληθωρισμός μειωθεί, τα επόμενα χρόνια, σε “ανεκτά” για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επίπεδα (γύρω στο 2%), η ακρίβεια και οι ήδη αυξημένες τιμές θα παραμείνουν.
Κατά συνέπεια, πέρα από την ανάγκη αντιμετώπισης της ακρίβειας από την κυβέρνηση, με ελέγχους, χτύπημα των καρτέλ, μείωση έμμεσων φόρων και τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας, το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου οφείλει να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στη βελτίωση των μισθών, των πραγματικών-σταθερών τακτικών αποδοχών των εργαζομένων του κλάδου.
Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει με τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων μέσα από τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η διαπραγμάτευση ξεκινάει αμέσως με το νέο έτος.
Στη διαπραγμάτευση αυτή θα κριθεί η στάση, οι προθέσεις και οι επιλογές όλων των πλευρών» σχολίασε ο κ. Μότσιος και προσέθεσε ότι το τοπίο, το οποίο διαμορφώνεται στον κλάδο στην Ελλάδα και διεθνώς, δεν προσφέρεται για εφησυχασμό όσον αφορά στο μέλλον των εργαζομένων και των εργασιακών σχέσεων.
«Οι προκλήσεις – παλιές και νέες – είναι πολλές και σοβαρές.
Απαιτούν ανάλογα σοβαρές και εφαρμόσιμες απαντήσεις και λύσεις.
Για εμάς, δεν υπάρχουν “τεχνολογικοί μονόδρομοι”, χωρίς κοινωνικό διάλογο, διαβούλευση με το συνδικαλιστικό κίνημα και κανόνες σε όλα τα επίπεδα» διευκρίνισε ο κ. Μότσιος και συμπλήρωσε ότι το συνέδριο θα καθορίσει τους βασικούς άξονες της στρατηγικής για τη μετέπειτα πορεία, για τα σύγχρονα προβλήματα και για τις προκλήσεις του μέλλοντος.
«Με σχέδιο, με συστηματική δουλειά, με καλά επεξεργασμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις και με ενωτικό πνεύμα, συνεχίζουμε τους αγώνες σε κάθε επίπεδο, για να κάνουμε πράξη το σύνθημα του συνεδρίου: “Διεκδικούμε το παρόν που μας ανήκει – Χαράζουμε το μέλλον που μας αξίζει”» τόνισε ο κ. Μότσιος στην τοποθέτησή του.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος, εστίασε στο θέμα της ακρίβειας, «που πλήττει ασύμμετρα τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους».
Όπως υποστήριξε, «το “όπλο” του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, για να αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη των μισθών, είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στόχος είναι η αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου».
Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής & Στρατηγικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Χριστόπουλος, υπογράμμισε ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος, καθώς η χώρα μας παρουσιάζει βελτίωση σε μία σειρά από δείκτες, που αφορούν την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, τη μείωση του χρέους και την αύξηση των επενδύσεων.
«Προς το παρόν, δεν βρισκόμαστε εκεί που θα θέλαμε» ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος. Όμως, όπως σημείωσε, γίνονται συνεχώς θετικά βήματα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις προβλεπόμενες περαιτέρω αυξήσεις και την προώθηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
«Είναι δεδομένο ότι, όταν έχουμε ανάπτυξη σε μία χώρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν ένα αυξανόμενο μερίδιο από την αυξανόμενη πίτα της οικονομίας. Μέρος της θετικής πορείας της οικονομίας είναι σταθερά ο τραπεζικός τομέας. Ωστόσο, θέλουμε να δούμε περισσότερη πιστωτική επέκταση, περισσότερη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες» προσέθεσε ο κ. Χριστόπουλος.
Ο Γραμματέας της Οικονομικής Πολιτικής & Στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στον κοινωνικό ρόλο και την καθοριστική αξία του εγχώριου και συντεταγμένου τραπεζικού συστήματος, στην ανάπτυξη της οικονομίας και την κοινωνική ευημερία.
Όμως, όπως υπογράμμισε, υπάρχουν τρία σημαντικά ζητήματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών, που αποτελούν «αγκάθια» και είναι τα εξής: «η χαώδης διαφορά επιτοκίου καταθέσεων και επιτοκίου δανεισμού, οι αδιανόητες χρεώσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και η ελάχιστη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει λάβει νομοθετική πρωτοβουλία, «με στόχο όχι την άσκηση εύκολης αντιπολίτευσης ή στοχοποίησης του τραπεζικού συστήματος, αλλά την αποκατάσταση των δεσμών εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των νοικοκυριών».
Η Βουλευτής του Νομού Τρικάλων και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαρίνα Κοντοτόλη, δήλωσε ότι, σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, είναι επιτακτική ανάγκη να οικοδομηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων.
Σύμφωνα με την κα Κοντοτόλη, απαιτείται πρωτίστως, για λόγους κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης, η φορολόγηση των υπερκερδών όλων των επιχειρήσεων, άρα και των τραπεζών.
Όπως ανέφερε, προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων.
Ο Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν έλειψε από κανέναν αγώνα όλα αυτά τα χρόνια, κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης και των μεγάλων ανατροπών στη ζωή των πολιτών και θα συνεχίσει να αγωνίζεται.
Ο Βουλευτής Α΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για εντατικοποίηση της εργασίας στον τραπεζικό τομέα και εξέφρασε την άποψη ότι ο ρόλος που παίζουν σήμερα οι τράπεζες στην ελληνική οικονομία στηρίζεται στη λογική των υπερκερδών.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, τόνισε ότι, μετά από μία περίοδο κρίσης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το δυνατό χαρτί της ελληνικής οικονομίας.
Όπως είπε, οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν ισχυρή κερδοφορία, μέρος της οποίας επιστρέφει στους μετόχους, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό, μέσω υψηλότερων παροχών και ενός πιο ποιοτικού και πιο σύγχρονου τρόπου εργασίας.