Γεραπετρίτης: «Κίνηση υψηλού συμβολισμού» η πρόταση Ελλάδας – Τουρκίας για κάλυψη θέσεων του ΟΑΣΕ


Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες της 31ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που λαμβάνει χώρα στη Βαλέττα και συμμετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Η ελληνική υποψηφιότητα έγινε δεκτή ομόφωνα ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένονται αύριο.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε κατά την άφιξη ότι «βρισκόμαστε σήμερα στη Μάλτα, στη Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ. Μία κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον του Οργανισμού, αλλά και μια κρίσιμη συνεδρίαση εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών στην Ευρώπη, στην καρδιά της οποίας έχουμε έναν πόλεμο, ο οποίος μαίνεται.

Η Ελλάδα, με την υπεύθυνη στάση της τα τελευταία πενήντα χρόνια υπέρ των οικουμενικών αξιών, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, θα είναι και πάλι στο προσκήνιο.

Με τον Χακάν Φιντάν υποβάλαμε κοινή πρόταση για δύο από τις τέσσερις σημαντικές θέσεις του Οργανισμού, τον Μάιο του 2024. Πρόκειται για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, η οποία ακριβώς θέτει στο επίκεντρο την ειρήνη, τη δυνατότητα κρατών με ιστορικά βάρη να μπορούν να συνυπάρχουν και να δημιουργήσουν μια κινητήρια δύναμη στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Η ελληνική υποψηφιότητα ήταν η μόνη, η οποία συγκέντρωσε ομοφωνία στο Μόνιμο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων και αναμένουμε την οριστική κρίση αύριο (06/12).

Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα καταλαμβάνει μία εξαιρετικά σημαντική θέση στον ΟΑΣΕ, τη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία ασχολείται με την ακεραιότητα των εκλογών, με την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την προστασία των ευάλωτων και των μειονοτήτων, με την άρση των ανισοτήτων.

Η Ελλάδα διευρύνει διαρκώς το διπλωματικό της αποτύπωμα. Βρίσκεται στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων, των διεθνών οργανισμών. Συνεχίζει στην υπηρεσία του Διεθνούς Δικαίου, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και πάνω απ’ όλα, στην εμπέδωση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ