Νέα μελέτη απορρίπτει τη θεωρία ότι η Αφροδίτη ήταν κατοικήσιμη


Η Αφροδίτη, με τις συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνειά της – θερμοκρασίες ικανές να λιώσουν μέταλλα και σύννεφα θειικού οξέος – έχει συχνά χαρακτηριστεί ως ο «διαβολικός δίδυμος» της Γης. Παρόλο που είναι παρόμοια σε μέγεθος με τον πλανήτη μας, νέες επιστημονικές ανακαλύψεις ανατρέπουν την υπόθεση ότι η Αφροδίτη μπορεί να είχε κάποτε ευνοϊκές συνθήκες για ζωή.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy αποκαλύπτει ότι το εσωτερικό του πλανήτη είναι εξαιρετικά ξηρό. Αυτό σημαίνει πως, αντίθετα με όσα πιστευόταν, η Αφροδίτη πιθανότατα δεν διέθετε ποτέ ωκεανούς υγρού νερού – το στοιχείο που θεωρείται κρίσιμο για την ανάπτυξη ζωής όπως την ξέρουμε.

Η ερευνήτρια Τερέζα Κωνσταντίνου από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ εξηγεί ότι, παρόλο που η ζωή με τη μορφή που γνωρίζουμε αποκλείεται, ενδεχομένως να παραμένει ένα μικρό ενδεχόμενο ύπαρξης διαφορετικών μορφών ζωής, ίσως στα όξινα σύννεφα του πλανήτη.

Η χημεία της Αφροδίτης αποκαλύπτει μυστικά

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ηφαιστειακές εκρήξεις στον πλανήτη δεν εκλύουν σημαντικές ποσότητες νερού. «Αν παρατηρήσουμε τα ηφαίστεια της Γης, θα δούμε ότι οι εκρήξεις τους συνοδεύονται από μεγάλες ποσότητες υδρατμών. Στην Αφροδίτη, αυτό δεν ισχύει», εξηγεί η Κωνσταντίνου.

Η ανάλυση δείχνει πως το εσωτερικό της Αφροδίτης είναι «στεγνό», κάτι που αντικρούει τη θεωρία ότι κάποτε υπήρχαν ωκεανοί στην επιφάνειά της. Η αρχική θάλασσα μάγματος που κάλυπτε την επιφάνειά της φαίνεται ότι ψύχθηκε πολύ αργά, με αποτέλεσμα το νερό να χαθεί στην ατμόσφαιρα ως ατμός, αντί να εγκλωβιστεί στο εσωτερικό.

Η NASA ετοιμάζει την αποστολή DaVinci, που θα εκτοξευτεί μέσα στη δεκαετία. Η αποστολή αυτή θα προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια της Αφροδίτης, εξετάζοντας ακόμη πιο βαθιά τη θεωρία περί κατοικησιμότητας.

Η νέα μελέτη, ωστόσο, καθιστά σαφές ότι η Αφροδίτη πιθανότατα δεν πληρούσε ποτέ τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ζωής όπως την ξέρουμε στη Γη.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ