«Συνεχίζουμε σταθερά την πολιτική μείωσης των φόρων» υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».
«Από σήμερα οι νέες μειώσεις φόρων και αυξήσεις στις αποδοχές των πολιτών είναι νόμος του κράτους. Συνεχίζουμε σταθερά την πολιτική μείωσης των φόρων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των πολιτών, νοικοκυριών και επαγγελματιών» τόνισε κατά την εισήγησή του ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει πιο ανταγωνιστικά φορολογικά κίνητρα στην Ε.Ε για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία. «Εισάγουμε εργαλεία, που διευκολύνουν τις συναλλαγές πολιτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων με την Πολιτεία, εκσυγχρονίζουν τη φορολογική διοίκηση κάνοντας την Πολιτεία πιο αποτελεσματική στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και νοικοκυρεύουμε τη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων» όπως δήλωσε ο υφυπουργός. =
Οι κυριότερες πρόσθετες διατάξεις αφορούν στα εξής:
Μείωση χρόνου προηγούμενης διάθεσης του ακινήτου στη βραχυχρόνια μίσθωση από τα τρία σε ένα έτος.
Απαλλαγή των 300 ευρώ μηνιαίως από τον φόρο εισοδήματος για τα φιλοδωρήματα να την δικαιούνται και οι διανομείς.
Προβλέφθηκε το δικαίωμα επιλογής ως προς τους κανόνες φορολόγησης του ΑΚΕΣ (Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών).
Όσον αφορά τις υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων εκ μέρους του Δημοσίου τομέα για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων επέρχονται οι εξής αλλαγές:
α) Εξειδικεύονται περαιτέρω οι φορείς του δημοσίου τομέα που πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο και τα ευθυνόμενα πρόσωπα αυτών.
β) Προβλέφθηκε η δυνατότητα αλλαγής των ευθυνόμενων προσώπων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία αποστολής των στοιχείων.
γ) Προβλέφθηκε ανώτατο όριο για τα επιπλέον 50 ευρώ ανά μέρα καθυστέρησης.
δ) Προβλέφθηκε η δυνατότητα μη επιβολής προστίμου σε περιπτώσεις αποστολής μικρού αριθμού ή ποσοστού εσφαλμένων στοιχείων.