Ο ναός χωροθετείται στην αρχαία περιοχή Άθριβις της Αιγύπτου και χρονολογείται από τη δυναστεία των Πτολεμαίων
Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στην Αίγυπτο και ειδικότερα σ’ έναν ναό περίπου 200 χλμ. βόρεια της πόλης Λούξορ έφεραν στο φως μία σπουδαία ανακάλυψη. Πρόκειται για την είσοδο σε αρχαίο ναό μήκους περίπου 45 μέτρων και την επιμέρους πύλη, από ογκόλιθους ψαμμίτη.
Ο ναός χωροθετείται στην περιοχή Άθριβις, που χρονολογείται από τη δυναστεία των Πτολεμαίων, όταν η Αίγυπτος διοικούνταν από τους απογόνους ενός από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλέξανδρου. Οι εν λόγω ανασκαφές μετρούν ήδη 21 χρόνια.
Η ανακάλυψη θεωρείται «σημαντικό ορόσημο» το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω ανασκαφές στον χώρο του ναού. Στον εν λόγω ναό αν και έχουν ήδη έρθει στο φως τοίχοι λαξευμένοι με εντυπωσιακά ανάγλυφα, αίθουσες, δεκάδες δωμάτια και πάνω από 1.200 ιερογλυφικές επιγραφές, το μεγαλύτερο μέρος του παραμένει θαμμένο.
«Η γωνία κλίσης των “πύργων” υποδηλώνει ότι το αρχικό ύψος της πύλης θα μπορούσε να ήταν έως και 18 μέτρα», δήλωσε ο δρ. Μοχάμεντ Ισμαήλ Χάλεντ, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως στους εσωτερικούς τοίχους βρέθηκαν ιερογλυφικές επιγραφές που απεικονίζουν έναν βασιλιά των Πτολεμαίων να καλωσορίζει τη Repyt, την αρχαία αιγυπτιακή θεά με κεφαλή λέοντα.
«Μέσα από τη μελέτη των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν στην είσοδο και σε μία από τις εσωτερικές πλευρές, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω πύλη χρονολογείται από τη βασιλεία του βασιλιά Πτολεμαίου VIII, ο οποίος μπορεί να ήταν ο ιδρυτής του ναού», είπε ο Αμπντέ Μπάντι.
Ο δρ. Μάρκους Μίλερ, αρχαιολόγος που συμμετέχει στις ανασκαφές είπε ότι αποκαλύφθηκε ένα κρυφό δωμάτιο στον δεύτερο όροφο, προσβάσιμο από μια εξωτερική είσοδο. Τα σκαλοπάτια του δαπέδου οδηγούσαν στον θάλαμο που εικάζεται ότι καταστράφηκε κατά τον 7ο αιώνα μ.Χ.
Να σημειωθεί τέλος, πως η αρχαία πόλη Άθριβις στο δέλτα του Νείλου, βρίσκεται χτισμένη σ’ έναν μικρό λόφο, όπου λέγεται σήμερα Κομ Ατρίμπ, βορειοανατολικά της σύγχρονης πόλης της Μπάνχα, βόρεια του Καΐρου. Εδώ και χρόνια είναι από τα πιο σημαντικά έργα ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μαζί με τις εντυπωσιακές κατασκευές έχουν έρθει στο φως και 30.000 τεχνουργήματα.
*Με πληροφορίες από goodnewsnetwork