Η διατροφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, όμως η ώρα που επιλέγουμε να φάμε έχει καθοριστική σημασία για την υγεία μας. Ειδικά η κατανάλωση φαγητού μετά τις 5 το απόγευμα συνδέεται με διάφορους κινδύνους, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Oberta de Catalunya (UOC) και το Πανεπιστήμιο Columbia διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πάνω από το 45% των ημερήσιων θερμίδων μας μετά τις 5 μ.μ. επηρεάζει αρνητικά τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη.
Η Δρ. Νταϊάνα Ντίαζ Ριτσόλο, μία από τις συγγραφείς της μελέτης, εξηγεί πως «η ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει τη γλυκόζη μειώνεται τις βραδινές ώρες, λόγω της χαμηλότερης έκκρισης ινσουλίνης και της μειωμένης ευαισθησίας των κυττάρων σε αυτή την ορμόνη».
Η μελέτη περιελάμβανε 26 άτομα ηλικίας 50 έως 75 ετών, τα οποία ήταν υπέρβαρα ή είχαν προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με βάση την ώρα που κατανάλωναν το γεύμα τους. Παρότι κατανάλωναν την ίδια ποσότητα τροφών, εκείνοι που έτρωγαν αργά είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης.
Η σημασία του χρόνου στο μεταβολισμό
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού σχετίζεται με αυξημένο βάρος και μεταβολικές δυσλειτουργίες. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται αργά τείνουν να είναι πιο επεξεργασμένα και πλούσια σε θερμίδες, ενώ η καύση θερμίδων γίνεται με πιο αργό ρυθμό. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση της λεπτίνης, της ορμόνης που σηματοδοτεί την πληρότητα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να νιώθουν περισσότερο πεινασμένοι μακροπρόθεσμα.
Η ώρα του φαγητού μετράει όσο η ποσότητα και η ποιότητα
Η έρευνα αυτή μας διδάσκει ότι, εκτός από το τι και πόσο τρώμε, το πότε τρώμε παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καρδιομεταβολικής μας υγείας. Η αποφυγή γευμάτων μετά τις 5 μ.μ. μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, καθώς το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα όταν τρώμε νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
Να θυμάστε πως η καλή υγεία ξεκινά από τη σωστή ώρα του φαγητού!