Αλάτι: Το αλάτι κάνει τα φαγητά μας πιο νόστιμα. Η κατανάλωσή του όμως σε μεγάλες ποσότητες όμως μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία
Η μέση πρόσληψη αλατιού στην Αμερική ανέρχεται σε 3.400mg… ποσότητα υπερδιπλάσια από τη συνιστώμενη.
Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, οι άνθρωποι δεν πρέπει να υπερβαίνουν καθημερινά τα 1.500mg νατρίου, ποσότητα που ισοδυναμεί με τα ¾ ενός κουταλιού του γλυκού.
Η υπέρμετρη κατανάλωση αλατιού έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, οι νεφροπάθειες, η οστεοπόρωση, ο καρκίνος του στομάχου και η άνοια.
Με κάθε επιπλέον γραμμάριο αλατιού που τρώτε δε, έχει βρεθεί ότι αυξάνεται κατά 25% ο κίνδυνος παχυσαρκίας.
Διάβασε περισσότερα έγκυρα θέματα για την υγεία σου ΕΔΩ
Δείτε κάποια σημάδια που στέλνει το σώμα όταν τρώτε πολύ αλάτι:
– Μόνιμη δίψα
– Συχνοουρία
– Λιγούρες για ανθυγιεινές τροφές
– Μυϊκές κράμπες
– Κούραση και πονοκέφαλοι
– Πόνοι στα νεφρά
– Υψηλή αρτηριακή πίεση
– Πρήξιμο σε περίεργα μέρη του σώματος
– Αδυναμία συγκέντρωσης
Αλάτι και Υγεία: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις
Τα τελευταία χρόνια ακούγονται πολλά για την κατανάλωση αλατιού και τις επιδράσεις που έχει στην υγεία του ανθρώπου.
Το αλάτι ανήκει στην κατηγορία των καρυκευμάτων προσδίδοντας γεύση στο φαγητό αλλά πλέον χρησιμοποιείται και σε άλλους κλάδους όπως την αισθητική.
Τι ισχύει όμως πραγματικά για το αλάτι για την υγεία του ανθρώπου;
Έχει αρνητικές επιδράσεις, αλλά μήπως υπάρχουν και θετικές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις;
Αρχικά, σχεδόν το 50% των ανθρώπων που έχουν υπέρταση είναι ευαίσθητοι στο αλάτι, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων νατρίου αυξάνει την αρτηριακή τους πίεση και τους θέτει σε κίνδυνο επιπλοκών.
Εκτιμάται ότι ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλάτι, αντί των 4 γραμμαρίων που συνιστώνται από τους διεθνείς οργανισμούς για τους υγιείς ενήλικες.
Έχει υπολογιστεί, ότι το 85% του αλατιού που καταναλώνουμε περιέχεται σε έτοιμα τρόφιμα, ενώ το επιτραπέζιο αλάτι αποτελεί μόνο το 15% του συνόλου του αλατιού που καταναλώνουμε.
Το νάτριο εντοπίζεται ως συστατικό πληθώρας τροφίμων, στο νερό και σε διάφορα φάρμακα και για τον λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχεδιαστεί ένα διαιτολόγιο πλήρους αποκλεισμού του νατρίου.
Οι τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες νατρίου είναι το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά. Μικρότερες ποσότητες νατρίου περιέχουν επίσης τα λαχανικά, τα λίπη και τα δημητριακά.
Ακόμη και το νερό, όπως προαναφέραμε περιέχει νάτριο σε διάφορες ποσότητες, ανάλογα με την ύδρευση. Μόνο το απεσταγμένο νερό δεν έχει νάτριο, καθώς όλα τα ανόργανα άλατά του έχουν αφαιρεθεί.