Ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς στο σημερινό του σκίτσο κάνει μνεία στο αρχαίο ελληνικό ρητό «Μέτρον Άριστον». Μέσα από το χιουμοριστικό του σκίτσο, ο Αρκάς επεξεργάζεται την έννοια της μετριοπάθειας και τη σχέση της με την αριστεία, αποδίδοντας ένα έξυπνο σχόλιο για την καθημερινότητα και τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Το ιστορικό υπόβαθρο του «Μέτρον Άριστον»
Το ρητό «Μέτρον Άριστον» αποδίδεται στον Κλεόβουλο τον Λίνδιο, έναν από τους Επτά Σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Με τη φράση αυτή, ο Κλεόβουλος εξέφραζε την ιδέα ότι η ισορροπία και η αποφυγή των άκρων αποτελούν βασικές αρχές της σοφίας και της ευημερίας.
Στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, η έννοια της μετριοπάθειας είχε κεντρικό ρόλο. Ο Αριστοτέλης, για παράδειγμα, υποστήριζε ότι η αρετή βρίσκεται στο μέσο μεταξύ υπερβολής και έλλειψης. Το «Μέτρον Άριστον» συνδέεται με την πρακτική εφαρμογή αυτής της θεωρίας στην καθημερινή ζωή.
Στο σκίτσο του Αρκά, παρουσιάζεται ένας σοφός που σατιρίζει τη δημιουργική ερμηνεία της έννοιας της μετριότητας ως αριστείας. Με αυτή την προσέγγιση, ο Αρκάς φαίνεται να σχολιάζει τη σύγχρονη τάση για υπεραπλούστευση και διαστρέβλωση βαθύτερων εννοιών, προτρέποντας τους αναγνώστες να αναλογιστούν την πραγματική σημασία του μέτρου.
Η σχέση του ρητού με τη σύγχρονη κοινωνία
Το μήνυμα του «Μέτρον Άριστον» παραμένει διαχρονικό και σχετικό με τη σύγχρονη κοινωνία. Σε έναν κόσμο γεμάτο υπερβολές, η ισορροπία και η μετριοπάθεια προσφέρουν μια διέξοδο από την ένταση και την πίεση. Η χιουμοριστική προσέγγιση του Αρκά ενισχύει τη σημασία αυτών των αξιών, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και οι σοβαρές ιδέες μπορούν να μεταδοθούν με έναν ανάλαφρο τρόπο.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.