Βρετανοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται συμφωνία με την Ελλάδα για τα ανεκτίμητα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Εάν το βρετανικό μουσείο πει το ναι, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν θα σταθεί εμπόδιο». Η λιτή δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνει πως Αθήνα και Λονδίνο βρίσκονται κοντά στη συμφωνία σχετικά με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Το Βρετανικό Μουσείο από την πλευρά του δήλωσε ότι διεξάγει «εποικοδομητικές» συνομιλίες με την Αθήνα για το «διαμοιρασμό» των αρχαίων γλυπτών, δηλαδή την επιστροφή μέρους τους, αυξάνοντας την πιθανότητα οι ζωφόροι να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα.
«Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια συνεργασία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου. «Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα πετύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του διαμοιρασμού των σπουδαιότερων αντικειμένων μας με κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».
Τα σχόλια του Μουσείου έγιναν την ώρα που ο πρωθυπουργός Kιρ Στάρμερ φιλοξένησε τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, εν μέσω δημοσιεύσεων στα ΜΜΕ ότι είναι ανοιχτός να δει τα αριστουργήματα να επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν πηγή διαμάχης μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας για πάνω από δύο αιώνες. Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα γλυπτά λεηλατήθηκαν το 1802 από τον Λόρδο Έλγιν, Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Όμως το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι τα γλυπτά «αγοράστηκαν νόμιμα» από τον Έλγιν και στη συνέχεια πουλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο. Το θέμα επισκίασε την τελευταία επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βρετανία, όταν ο προκάτοχος του Στάρμερ, Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε μια συνάντηση την τελευταία στιγμή μετά τα δημόσια σχόλια του Έλληνα ηγέτη για το επίμαχο θέμα που φέρεται να εξόργισαν τη βρετανική πλευρά.
Οι συνομιλίες Στάρμερ και Μητσοτάκη την Τρίτη επικεντρώθηκαν στην παράνομη μετανάστευση και την υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να αρνηθεί ότι συζητήθηκαν επίσης τα Γλυπτά.
Το Sky News ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών του είχαν τουλάχιστον δύο «ιδιωτικές συναντήσεις» με στελέχη του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζορτζ Όσμπορν, φέτος. Η εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι οι συνομιλίες προχωρούν προς «μια συμφωνία επί της αρχής».
Ένας βρετανικός νόμος του 1963 εμποδίζει το βρετανικό μουσείο να χαρίζει θησαυρούς, αλλά έχει περίπου 1.400 αντικείμενα σε μακροπρόθεσμο δανεισμό σε άλλα μουσεία κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια παρόμοια συμφωνία για τα Μάρμαρα.
Η εκστρατεία της Αθήνας για την επιστροφή των Γλυπτών αναβίωσε τη δεκαετία του 1980 από την Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιό Μελίνα Μερκούρη, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov το 2023, η πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζει τον επαναπατρισμό τους, οι αντίπαλοι φοβούνται ένα φαινόμενο ντόμινο, εν μέσω αξιώσεων από πολλές χώρες.
Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη της Αθήνας είναι ένας ναός που χτίστηκε τον πέμπτο αιώνα π.Χ. προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που εγκαινιάστηκε το 2009, έχει κρατήσει χώρο για τις ζωφόρους του Παρθενώνα στον πρώτο όροφο του κτηρίου, όπου οι τέσσερις πλευρές του ναού έχουν αναδημιουργηθεί πιστά σε κλίμακα.
Οι ζωφόροι που λείπουν έχουν αντικατασταθεί από εκμαγεία. Η συλλογή οκτώ εκατομμυρίων αντικειμένων του Βρετανικού Μουσείου, που ιδρύθηκε το 1753, περιλαμβάνει επίσης τη Στήλη της Ροζέτας.