Η Νότια Κορέα βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή μετά την απόφαση του προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, την οποία ανακάλεσε λίγες ώρες αργότερα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με διαδηλωτές να απαιτούν την παραίτησή του και την αντιπολίτευση να απειλεί με διαδικασίες καθαίρεσης.
Επιβολή και άρση του στρατιωτικού νόμου
Στις 3 Δεκεμβρίου 2024, ο πρόεδρος Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο, επικαλούμενος την ανάγκη αντιμετώπισης «αναίσχυντων, αντικρατικών, φιλοβορειοκορεατικών δυνάμεων» στη χώρα. Ωστόσο, δεν παρουσίασε συγκεκριμένες απειλές από τη Βόρεια Κορέα, εστιάζοντας στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του. Η απόφαση αυτή προκάλεσε άμεση αντίδραση από την αντιπολίτευση, η οποία κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Με 190 από τους 300 βουλευτές παρόντες, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης του στρατιωτικού νόμου, αναγκάζοντας τον πρόεδρο να υποχωρήσει και να επαναφέρει την κανονικότητα.
Αντιδράσεις και διαδηλώσεις
Η απόφαση του προέδρου Γιουν προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ, απαιτώντας την παραίτησή του. Η Κορεατική Συνομοσπονδία Συνδικάτων, με 1,2 εκατομμύρια μέλη, χαρακτήρισε την κίνηση «παράλογη και αντιδημοκρατική» και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις απεργίες μέχρι την απομάκρυνση του προέδρου.
Πολιτικές εξελίξεις και διεθνείς αντιδράσεις
Η αντιπολίτευση απείλησε με διαδικασίες καθαίρεσης του προέδρου, κατηγορώντας τον για «εξέγερση». Ακόμη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ζήτησαν την αποπομπή του υπουργού Άμυνας και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων. Διεθνώς, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «ανακούφιση» για την άρση του στρατιωτικού νόμου, υπογραμμίζοντας τη σημασία του σεβασμού των δημοκρατικών διαδικασιών.
Ιστορικό πλαίσιο
Η τελευταία φορά που επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα ήταν το 1980, κατά την εξέγερση της Γκουάνγκτζου, όπου οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας καταπνίγηκαν βίαια από το στρατό, οδηγώντας σε εκατοντάδες θανάτους.
Η πρόσφατη απόφαση του προέδρου Γιουν ξύπνησε μνήμες αυτής της σκοτεινής περιόδου, ενισχύοντας τις αντιδράσεις του λαού.
Η πολιτική κρίση στη Νότια Κορέα συνεχίζεται, με το μέλλον του προέδρου Γιουν να παραμένει αβέβαιο, καθώς οι πιέσεις για την παραίτησή του εντείνονται.