Η υπερβολική χρήση των ψηφιακών μέσων και των κοινωνικών δικτύων έχει οδηγήσει πολλούς νέους σε μια κατάσταση «ψηφιακής απομόνωσης», μειώνοντας τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και ενισχύοντας αισθήματα μοναξιάς. Σύμφωνα με έρευνα της Ιταλικής Ένωσης Dite σε συνεργασία με την εκπαιδευτική πλατφόρμα Skuola.net, το 26,8% των νέων δεν διατηρεί σημαντικές σχέσεις μέσω τακτικών συναντήσεων στον πραγματικό κόσμο. Ο ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής Giuseppe Lavenia επισημαίνει ότι «τα δεδομένα αυτά σκιαγραφούν μια γενιά που αναγνωρίζει τη σημασία των αυθεντικών σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα βυθίζεται σε μια πραγματικότητα που ενισχύει τις ανασφάλειες και τη μοναξιά».
Η υπερβολική εξάρτηση από τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και εθισμό. Οι χρήστες πρέπει να διατηρούν ισορροπία μεταξύ της ψηφιακής και της πραγματικής ζωής και να αποδίδουν την ανάλογη προσοχή στην ψυχολογική τους ευεξία.
Επιπλέον, η συχνή χρήση τεχνολογίας έχει συνδεθεί με αυξημένα συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής, μειωμένη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη, εθισμό στην τεχνολογία, κοινωνική απομόνωση, μειωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου και διαταραχή του ύπνου σε ορισμένες περιπτώσεις.
Είναι κρίσιμο οι νέοι να αναγνωρίσουν τη σημασία της δια ζώσης επικοινωνίας και να επιδιώκουν την ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων, περιορίζοντας την υπερβολική ενασχόληση με τον ψηφιακό κόσμο. Η ισορροπία μεταξύ ψηφιακής και πραγματικής ζωής είναι απαραίτητη για την ψυχική και συναισθηματική τους υγεία.