Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ 10 για την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον Σερ Κιρ Στάρμερ. Πρόκειται για μια συνάντηση υψηλής σημασίας, καθώς σηματοδοτεί την αναβάθμιση των ελληνοβρετανικών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Η συνάντηση αυτή έρχεται μετά από προηγούμενες επαφές των δύο ηγετών σε διεθνή φόρα, όπως η COP28, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.
Επανεκκίνηση των σχέσεων σε νέα βάση
Οι διμερείς σχέσεις θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει μια ανανέωση μετά την ακύρωση της περσινής συνάντησης με τον τότε πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, που είχε προκαλέσει διπλωματική αμηχανία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με τη νέα ηγεσία των Εργατικών, αναμένοντας ένα πιο ευνοϊκό κλίμα για την προώθηση κοινών συμφερόντων.
Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα
Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε και το διαχρονικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ το ενδεχόμενο μιας πολιτιστικής συνεργασίας με βάση τον δανεισμό των αρχαιοτήτων φαίνεται να αποκτά δυναμική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να υιοθετεί μια προσέγγιση χαμηλών τόνων, αφήνοντας το θέμα να εξελίσσεται μέσω παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων. Όπως σημειώνεται από κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία χωρίς να μονοπωλείται η δημόσια συζήτηση από το ζήτημα. Ο Σερ Κιρ Στάρμερ φαίνεται διατεθειμένος να υποστηρίξει όποια συμφωνία επιτευχθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για αλλαγές στη νομοθεσία.
Ανταλλαγές έργων τέχνης και πολιτιστική συνεργασία
Το Βρετανικό Μουσείο φέρεται να εξετάζει την πιθανότητα επιστροφής των Γλυπτών στο πλαίσιο περιοδικών δανεισμών, με την Ελλάδα να προτείνει αντίστοιχη αποστολή πολιτιστικών θησαυρών στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχει ήδη προκαταρκτική συμφωνία επί της αρχής, που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τον επαναπατρισμό τους.
Στήριξη της κοινής γνώμης και διεθνής πίεση
Δημοσκοπήσεις, όπως αυτή της YouGov, δείχνουν ότι η πλειονότητα των Βρετανών πολιτών υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί τη θετική διεθνή συγκυρία για να προωθήσει το αίτημά της. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε το διεθνές κλίμα ευνοϊκό και υπογράμμισε τη μεθοδική δουλειά που γίνεται για να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη λύση.
Ευρύτερη συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου
Πέρα από τα Γλυπτά, η ατζέντα της συνάντησης περιλάμβανε θέματα όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και η ενίσχυση των επενδυτικών σχέσεων. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό εταίρο της Ελλάδας, ενώ η Αθήνα επιδιώκει περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της καινοτομίας και της έρευνας.
Η συνάντηση αυτή χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη για τη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, με το βλέμμα στραμμένο στις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα μεγάλα διμερή ζητήματα.