Το πιο αγαπημένο μου task στον κόσμο της ομορφιάς είναι- σε περίπτωση που δεν το έχεις αντιληφθεί ήδη- οτιδήποτε έχει να κάνει με το skincare και ειδικά αυτό το θέμα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου: αλήθεια, εσύ ξέρεις ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο scrub και το peeling; Ξέρουμε εμείς και σου απαντάμε!
Μηχανική VS χημική απολέπιση!
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: τα απολεπιστικά προϊόντα που θα βρεις στην αγορά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, όπως είπαμε:
– Προϊόντα που κάνουν μηχανική απολέπιση και τα λέμε εν συντομία scrub. Είναι αυτά στην σύνθεση των οποίων θα βρεις κόκκους
– Προϊόντα που κάνουν χημική απολέπιση και τα λέμε εν συντομία peeling. Είναι αυτά στην σύνθεση των οποίων δεν υπάρχουν κόκκοι αλλά νιώθεις ένα μικρό κάψιμο όταν τα φοράς στην επιδερμίδα σου. Κυκλοφορούν σε λεπτόρρευστες κρέμες ακόμη και σε λοσιόν.
Tι πρέπει να προσέξω στη μηχανική απολέπιση στο σπίτι;
… Ή αλλιώς στην απολέπιση με κόκκους. Δεν πρέπει να γίνεται ποτέ σε δέρμα με ακμή ενεργό! Θα χειροτερεύσει όλα τα σπυράκια, μπορεί να κάνει νέα και θα ερεθίσει το δέρμα ιδίως αν βάζουμε τοπική θεραπεία από το δερματολόγο. Οπότε ακμή και κόκκοι είναι ένα απαγορευτικό combo!
Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα είδη της απολέπισης. Αν έχουν τραχειά υφή όπως καρποί φρούτων καλό είναι να τα αποφεύγουμε γιατί περισσότερο τραυματίζουν παρά καθαρίζουν την επιδερμίδα. Τα αντέχουν μόνο τα παχιά δέρματα, αλλά και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τρίβουμε απαλά σε νωπή πάντα επιδερμίδα.
Υπάρχουν, όμως, και άλλα προϊόντα που κάνουν μηχανική απολέπιση και έχουν λεπτή υφή όπως είναι οι κόκκοι της ζάχαρης, η βρώμη, το ρύζι, το οξείδιο του αργίλου. Αυτά ταιριάζουν στα περισσότερα δέρματα χωρίς ερεθισμό και φόβο.
«Έχω ευαίσθητη επιδερμίδα αλλά μου αρέσει η απολέπιση με κόκκους! Τι να κάνω;»
Αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα ας διαλέξουμε την ευγενική δράση που έχουν τα ένζυμα όπως ο ανανάς και η παπάγια. Απομακρύνουν μόνο τις εξωτερικές στιβάδες τις επιδερμίδας, χαλαρώνοντας τα κερατινοκυτταρα.
Χημική απολέπιση: αντιμετωπίζει και τις ρυτίδες!
Εκτός από τη μηχανική απολέπιση υπάρχει και η χημική με βασικότερο εκπρόσωπο τα οξέα φρούτων ή αλλιώς α-υδροξυοξέα( AHA) σαν το γλυκολικό οξυ. Αυτά ενυδατώνουν σε χαμηλές συγκεντρώσεις την επιδερμίδα ομαλοποιώντας την κεράτινη στοιβάδα και φυλακίζοντας την υγρασία μέσα στο δέρμα. Σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντιμετωπίζουν και τις επιφανειακές ρυτίδες. Επίσης, χαρίζουν στην επιδερμίδα ένα αποτέλεσμα λεύκανσης.
Τα ευαίσθητα δέρματα καλό είναι να χρησιμοποιούν φιλικότερα AHA όπως το μανδελικο οξύ ή το λακτοβιονικό οξύ (το διαβάζεις πάντα στις ετικέτες των προϊόντων που επιλέγεις). Αν έχουμε λιπαρό δέρμα το σαλικυλικό οξύ (ή BHA) είναι καταλληλότερο γιατί θα εισχωρήσει πιο βαθιά και έχει και αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, μετά τη λοσιόν ή το εμποτισμένο βαμβάκι με τα πολύτιμα AHA (η χημική απολέπιση έρχεται συνήθως σε αυτή τη μορφή), ανοίγει ο δρόμος στην επιδερμίδα μας και κάνουμε την κρέμα μας να διεισδύσει βαθύτερα στο δέρμα και να είναι πιο δραστική.
Και τελικά τι να επιλέξω;
-Προτίμησε την μηχανική απολέπιση (scrub) αν: έχεις κανονική προς λιπαρή επιδερμίδα με διεσταλμένους πόρους.
-Προτίμησε την χημική απολέπιση (peeling) αν: ανήκεις σε μεγαλύτερο ηλιακιακό target group, η επιδερμίδα σου είναι ξηρή κι έχεις θέματα φωτογήρανσης ή κηλίδες.