«Ορφανά» ακίνητα: Το στοίχημα για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου


Η συμπλήρωση του Κτηματολογίου, ενός έργου που έχει ξεκινήσει από το 1995, συνεχίζει να αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη χώρα, με πάνω από 3,2 εκατομμύρια «ορφανά» ακίνητα να αναμένουν καταγραφή. Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται για το 2025, όμως τα αδήλωτα ακίνητα παραμένουν αγκάθι για τη διαδικασία.

Παράταση για πέντε περιοχές

Η πρόσφατη λήξη της προθεσμίας για δηλώσεις ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων συνοδεύτηκε από κατ’ εξαίρεση παράταση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου σε πέντε περιοχές με χαμηλά ποσοστά δηλώσεων: Κέρκυρα, Θεσπρωτία, Βόρειο Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο. Παρά την παράταση, η ανάγκη για ενεργοποίηση των πολιτών παραμένει επιτακτική, καθώς η καθυστέρηση στην καταγραφή περιουσιών δημιουργεί νομικές και πρακτικές δυσκολίες.

Τι κινδυνεύει να χαθεί

Τα «ορφανά» ακίνητα, αν παραμείνουν αδήλωτα, θα περάσουν σταδιακά στην κυριότητα του Δημοσίου, με βάση τη χρονική ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε κάθε περιοχή. Αν και οι ιδιοκτήτες μπορούν να διεκδικήσουν την περιουσία τους προσκομίζοντας τα απαιτούμενα έγγραφα, η αμέλεια δηλώσεων περιπλέκει τη διαδικασία και αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας περιουσιακών δικαιωμάτων.

Οι Επιτήδειοι και οι Προκλήσεις

Η αδράνεια ορισμένων πολιτών και τα νομικά κενά έχουν προσελκύσει επιτήδειους, οι οποίοι επιχειρούν να αποκτήσουν ακίνητα-φιλέτα μέσω παραποιημένων δηλώσεων και επίκλησης χρησικτησίας. Πρόσφατες υποθέσεις, όπως αυτή των 45 ακινήτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού, αποκαλύπτουν τη δράση κυκλωμάτων που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τα κενά στην καταγραφή.

Σχέδιο για τα «Ορφανά» Ακίνητα

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αξιοποίηση των αδήλωτων και αξιοποιήσιμων ακινήτων που θα περιέλθουν στο Δημόσιο. Προτάσεις όπως η δημιουργία ταμείου δημοπρατήσεων για τη στήριξη νέων ζευγαριών βρίσκονται στο τραπέζι. Ωστόσο, πολλές αδήλωτες περιουσίες, όπως οι λεγόμενες «φλοίδες» ή τα δικαιώματα υψούν, είναι δύσκολα αξιοποιήσιμες.

Το μέλλον του κτηματολογίου

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αναμένεται να φέρει έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Παρά τα εμπόδια, η κυβέρνηση στοχεύει να ξεκαθαρίσει το τοπίο των «ορφανών» ακινήτων μέχρι την άνοιξη του 2025, καταγράφοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και λαμβάνοντας αποφάσεις για την τύχη τους.

Η ενεργοποίηση των πολιτών και η επιτάχυνση των διαδικασιών είναι κρίσιμες για να διασφαλιστεί η καταγραφή της περιουσίας τους και να ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτό το κομβικό έργο για τη χώρα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ