Με εντεινόμενη κινητικότητα κινείται η ομάδα των 23 ανεξάρτητων βουλευτών, η οποία διασπείρεται σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, χωρίς κοινή ιδεολογική αφετηρία. Οι πολιτικές τους κατευθύνσεις δημιουργούν νέο τοπίο στις ισορροπίες της Βουλής, ενώ η πιθανότητα σχηματισμού νέων κοινοβουλευτικών ομάδων ανοίγει το δρόμο για εξελίξεις.
Κέντρο και αριστερά: Το στρατόπεδο των 12
Η ομάδα των 12 ανεξάρτητων της κεντροαριστεράς, αποτελούμενη κυρίως από πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης. Μετά τις αποχωρήσεις 8 βουλευτών λόγω των εσωτερικών διενέξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρείται διάθεση αναζήτησης πολιτικής επιβίωσης και στρατηγικών συνεργασιών.
Το δίδυμο Χουρδάκη-Παπαϊωάννου από την Πλεύση Ελευθερίας ενδέχεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ οι σχέσεις των αποχωρησάντων με τον Στέφανο Κασσελάκη παραμένουν ρευστές. Ενδιαφέρον έχει το πρόσφατο κοινό κείμενο υποστήριξης προς τους Σαρακιώτη και Αποστολάκη από τους Παππά, Μάλαμα, Παύλου, Τζάκρη, Χρηστίδου και Αυλωνίτη, γεγονός που υποδεικνύει πολιτική κινητικότητα και πιθανές μελλοντικές συμμαχίες.
Δεξιά: Πολυκατοικία με πολλά διαμερίσματα
Στη δεξιά πλευρά, οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές παρουσιάζουν μεγαλύτερη πολυμορφία και δυσκολία συνεννόησης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των Σαράκη (Ελληνική Λύση) και Κατσιβαρδά (Σπαρτιάτες), οι οποίοι φλερτάρουν με την ιδέα συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, αν και αυτό φαίνεται απίθανο λόγω της αυτοδυναμίας της κυβέρνησης.
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Μάριος Σαλμάς, που αποστασιοποιείται από τη ΝΔ και πιθανόν να κινηθεί προς τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, με την οποία μοιράζεται παρόμοια ατζέντα. Από την άλλη, ο Λευτέρης Αυγενάκης φέρεται έτοιμος να επιστρέψει στη ΝΔ, πιθανόν με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Η ομάδα των 6 ανεξάρτητων από τους Σπαρτιάτες παραμένει διχασμένη. Η μία υποομάδα, με επικεφαλής τον Γιάννη Δημητροκάλλη, φαίνεται να διατηρεί στενούς δεσμούς μεταξύ των μελών της, ενώ η άλλη, αποτελούμενη από τους Γαυγιωτάκη και Ασπιώτη, έχει ήδη δημιουργήσει τον πολιτικό φορέα «Εθνική Συσπείρωση».
Προοπτικές και προκλήσεις
Η πολυδιάσπαση των ανεξάρτητων βουλευτών και οι διαφορετικές στρατηγικές κάθε ομάδας καθιστούν δύσκολη τη δημιουργία βιώσιμων νέων σχηματισμών. Το ενδεχόμενο συγκρότησης δύο νέων κοινοβουλευτικών ομάδων, εφόσον εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός των 10 υπογραφών, θα φέρει τη Βουλή σε μια άνευ προηγουμένου σύνθεση, με έως και 11 διαφορετικούς πολιτικούς φορείς.
Η πολιτική ρευστότητα που προκύπτει ανοίγει νέους δρόμους για διαβουλεύσεις και πιθανές ανακατατάξεις, που ενδέχεται να επηρεάσουν όχι μόνο τη Βουλή αλλά και τη δυναμική των κομμάτων στις επόμενες εκλογές.