Πώς θα καταφέρετε να ανησυχείτε λιγότερο για την οικογένειά σας.
Η οικογένεια συνήθως αποτελεί προτεραιότητα, γι’ αυτό και τα προβλήματα που σχετίζονται με τα μέλη της μπορεί να σας απασχολούν διαρκώς και να σας προβληματίζουν. Αρκετές φορές, μπορεί να αισθάνεστε στρεσαρισμένοι, καθώς συχνά δεν γνωρίζετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείτε καταστάσεις και να διατηρήσετε την ισορροπία στο σπίτι.
Ακολουθούν μερικές ιδέες από την Reenee Singh, διευθύνουσα σύμβουλο της φιλανθρωπικής οργάνωσης Association of Family Therapy, προκειμένου να κάνετε πιο ποιοτική την καθημερινότητα με την οικογένειά σας.
Δημιουργήστε «ιεροτελεστίες»
Το οικογενειακό άγχος προκαλείται συνήθως από αλλαγές, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη αφορά σε γεγονότα λίγο πολύ αναμενόμενα, όπως μία νέα δουλειά, η έλευση ενός μωρού, μία μετακόμιση, ο θάνατος ενός ηλικιωμένου γονέα, ένα παιδί που αρχίζει το σχολείο. Η δεύτερη έχει σχέση με απροσδόκητα γεγονότα, όπως η απώλεια μίας θέσης εργασίας, μία ασθένεια ή η διάγνωση ενός προβλήματος σωματικής ή ψυχικής υγείας.
Στην πρώτη περίπτωση, μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα την αλλαγή αυτή, δημιουργώντας «τελετουργίες» γύρω από τα σημαντικά αυτά γεγονότα της ζωής σας, προκειμένου να κάνετε πιο εύκολη τη μετάβαση και να συνειδητοποιήσετε την αλλαγή. Για παράδειγμα, ένα δείπνο αποφοίτησης, ένα πάρτι για το νέο σας σπίτι ή για την αποχώρησή σας από τη δουλειά λόγω συνταξιοδότησης μπορούν να σας βοηθήσουν.
Οι απρόσμενες αλλαγές είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει να μιλήσετε σε κάποιον, είτε αυτός είναι ένας οικογενειακός φίλος, είτε ένας ειδικός.
Δώστε προτεραιότητα στο χρόνο που περνάτε με την οικογένειά σας
Προσπαθείτε να περνάτε χρόνο μαζί ως οικογένεια. Οποιαδήποτε κοινή δραστηριότητα είναι καλή. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, δείτε μία ταινία, φάτε όλοι μαζί στο τραπέζι και κρατάτε μακριά κινητά και ταμπλέτες. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να δημιουργείτε ευκαιρίες για να μιλάτε με τα παιδιά σας σχετικά με τη σχολική ζωή και τις φιλίες τους.
Αποφεύγετε τις κατηγορίες
Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ ευθυνών και υποχρεώσεων. Ο καθένας σε μια οικογένεια πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τυχόν προβληματική συμπεριφορά και να προσπαθεί να την αλλάξει, κάνοντας διαφορετικά πράγματα στο μέλλον. Έτσι, κάθε μέλος θα μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πράξεις του, χωρίς να κατηγορεί τους υπόλοιπους.