«Κρίσιμη απειλή» η διάδοση των πυρηνικών όπλων του Ιράν τους επόμενους μήνες, λέει ο Γάλλος αρχηγός κατασκοπείας
Ο κίνδυνος διάδοσης των πυρηνικών όπλων του Ιράν αποτελεί σοβαρή απειλή τους επόμενους μήνες και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναπτύσσουν στρατηγικές για να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Γαλλίας, Νίκολας Λερνέρ.
Οι σπάνιες αυτές παρατηρήσεις, σύμφωνα με το Reuters, έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Ιράν και ευρωπαϊκών κρατών στη Γενεύη για να συζητήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τους δεσμούς της με τη Μόσχα.
«Οι υπηρεσίες μας εργάζονται δίπλα-δίπλα για να αντιμετωπίσουν αυτό που είναι αναμφίβολα μία από τις απειλές, αν όχι η πιο σοβαρή, τους επόμενους μήνες – την πιθανή διάδοση των πυρηνικών όπλων στο Ιράν», δήλωσε ο Λέρνερ στη βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι, μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίτσαρντ Μουρ.
«Οι πληροφορίες θα είναι κρίσιμες για να μπορέσουν οι αρχές μας να λάβουν τις σωστές αποφάσεις και να καθορίσουν τις σωστές στρατηγικές», είπε.
Ο Μουρ, επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βρετανίας, γνωστής ως MI6, επανέλαβε αυτά τα σχόλια.
«Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του καθεστώτος συνεχίζουν να μας απειλούν όλους, ειδικά τους φίλους της Γαλλίας και της Βρετανίας στην περιοχή του Κόλπου», είπε.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ένας μεγάλος πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι αναπόφευκτος.
Μια αντιπαράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του Ισραήλ, της Χεζμπολάχ και του Ιράν. Μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Θα μπορούσε να ωθήσει την Κίνα «σε ακόμη πιο επιθετικές ενέργειες», οι οποίες μπορεί κάλλιστα να προκαλέσουν αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του Forbes, Steve Forbes.
Το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι ο χρόνος της έκρηξης, γράφει το Forbes. Μπορεί να συμβεί τόσο στο εγγύς μέλλον όσο και αργότερα.
Ιράν: Αν επιβληθούν εκ νέου κυρώσεις θα αποκτήσουμε δικά μας πυρηνικά
Νωρίτερα, η Τεχεράνη δια του υπουργού Εξωτερικών, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκτησής δικών της πυρηνικών όπλων, αν η Δύση προχωρήσει με την απειλή να επιβάλει εκ νέου όλες τις κυρώσεις του ΟΗΕ.
Ο Seyed Abbas Araghchi διευκρίνησε ότι το Ιράν είχε ήδη την ικανότητα και τη γνώση να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα, αλλά είπε ότι δεν αποτελούν μέρος της στρατηγικής ασφαλείας του. Είπε επίσης ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεχίσει να προμηθεύει όπλα στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.