Η κοτόπιτα είναι μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή που φέρνει αναμνήσεις από ζεστά οικογενειακά τραπέζια και γεύσεις που γεμίζουν την καρδιά. Με αφράτη ζύμη φύλλου και γέμιση πλούσια σε κοτόπουλο, λαχανικά και τυριά, αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές για γεύματα ή γιορτές.
Κοτόπιτα – Υλικά
Για τη γέμιση:
- 1 κοτόπουλο (βρασμένο και ψιλοκομμένο)
- 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 2 πράσα (ψιλοκομμένα)
- 2 καρότα (τριμμένα)
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 200 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
- 100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
- 2 αυγά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Για τη ζύμη:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 150 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
Εκτέλεση:
- Ετοιμάστε τη γέμιση:
- Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι, τα πράσα και τα καρότα με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε το κοτόπουλο και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το γάλα, τη φέτα και το κεφαλοτύρι και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να δέσουν τα υλικά.
- Χτυπήστε τα αυγά, προσθέστε τα στη γέμιση και ανακατέψτε. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε λίγο μοσχοκάρυδο.
- Συναρμολογήστε την πίτα:
- Λαδώστε ένα ταψί και στρώστε τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο.
- Ρίξτε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα.
- Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας τα καλά. Κλείστε τις άκρες προς τα μέσα.
- Ψήσιμο:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια και ψήστε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Σερβίρετε ζεστή και απολαύστε τη με μια φρέσκια σαλάτα!