Αρκάς: Η καλημέρα με πρωταγωνίστρια την Black Friday


Ο Αρκάς πάντα στο πνεύμα της εποχής δεν θα μπορούσε να μην κάνει μνεία στο εμπορικό γεγονός της ημέρας που δεν είναι άλλο από την Black Friday.

Η Black Friday, γνωστή ως η επόμενη ημέρα της Ημέρας των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί την άτυπη έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών. Η ημέρα αυτή, η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, είναι συνώνυμη με μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές που προσελκύουν πλήθος καταναλωτών στα καταστήματα.

Η πρώτη αναφορά στον όρο «Black Friday» εντοπίζεται το 1961 στη Φιλαδέλφεια, όπου χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη συμφόρηση στους δρόμους από αγοραστές. Αργότερα, ο όρος συνδέθηκε με την οικονομική επιτυχία των επιχειρήσεων, καθώς τα κέρδη από τις πωλήσεις έφερναν τους λογαριασμούς «από το κόκκινο στο μαύρο».

Η εξάπλωση της Black Friday

Η Black Friday δεν περιορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τις αρχές του 21ου αιώνα, μέσω της παγκοσμιοποίησης, λιανοπωλητές άρχισαν να εισάγουν την ημέρα αυτή σε άλλες χώρες, φέρνοντας την κουλτούρα των εκπτώσεων σε νέες αγορές. Στην Ελλάδα, η Black Friday εμφανίστηκε το 2015 και γρήγορα υιοθετήθηκε από πολλές επιχειρήσεις, κερδίζοντας έδαφος ανάμεσα στους καταναλωτές.

Οι εμπορικές πρακτικές της ημέρας

Η Black Friday έχει γίνει η ημέρα με τον μεγαλύτερο τζίρο πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2005. Πολλά καταστήματα ανοίγουν από τις πρώτες πρωινές ώρες ή ακόμα και τα μεσάνυχτα, προσφέροντας μεγάλες εκπτώσεις. Η τάση αυτή έχει επεκταθεί και στον ψηφιακό κόσμο με την Cyber Monday, ενισχύοντας περαιτέρω τις πωλήσεις.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός δεν περιορίζεται πλέον σε μία μόνο ημέρα, καθώς οι προσφορές επεκτείνονται σε ολόκληρο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Το 2014 σημειώθηκε πτώση στον τζίρο της Black Friday, καθώς οι αγορές κατανεμήθηκαν σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Black Friday στην Ελλάδα

Η υιοθέτηση της Black Friday στην Ελλάδα το 2015 ήταν σχετικά πρόσφατη, αλλά η αποδοχή της ήταν ταχεία. Από το 2016, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις συμμετέχουν στις προσφορές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Παράλληλα, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει την ημέρα αυτή ως ευκαιρία για αγορές σε χαμηλές τιμές, ενώ πολλοί αξιοποιούν και τις διαδικτυακές εκπτώσεις για επιπλέον ευκολία.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ