O υπερ-αθλητής κολύμβησης Σπύρος Χρυσικόπουλος τόλμησε να επιχειρήσει τον κολυμβητικό διάπλου Ρόδος –Καστελλόριζο. Πρόκειται για μια επίδοση που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες 3 παγκοσμίως σε απόσταση, συντριβή του πανελληνίου ρεκόρ (που κατέχει ο ίδιος) ,και η μεγαλύτερη στον κόσμο για το 2018 σε ανοιχτό πέλαγος με neoprene στολή.
Στις 8/10/2018 στις 13:58 το μεσημέρι, o Σπύρος Χρυσικόπουλος ρίχτηκε στα νερά του Αιγαίου από το Μαντράκι της Ρόδου, με σκοπό να κολυμπήσει 140 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ρόδο από το ακριτικό μας νησί. Κύριος σκοπός του Σπύρου ήταν να βγάλει το Καστελλόριζο από το μικρό κουτάκι που όλοι θυμόμαστε στους παιδικούς χάρτες . Μια ενέργεια που πέρα από τον συμβολισμό της ανάδειξης της σημαντικότητας του μικρού μας νησιού παγκοσμίως, αποτελούσε και παιδικό όνειρο για τον Σπύρο.
Ο Σπύρος ετοιμαζόταν 2 χρόνια για το εγχείρημα , κολυμπώντας τεράστιες αποστάσεις σε θάλασσα και πισίνα. Αποκορύφωμα ο 4πλός διάπλους του Τορωναίου Κόλπου στην Χαλκιδική που επιχείρησε τον Ιούλιο του 2017 , εγχείρημα που αποτέλεσε μέρος της προπόνησης του για το Ρόδος – Καστελλόριζο . Εκεί ο Σπύρος Κολύμπησε 104km σε 34 ώρες και 18 λεπτά, και η προσπάθεια του έγινε Documentary με σκηνοθέτη την ταλαντούχα Δήμητρα Μπαμπαδήμα.
Το Documentary , (2 parts heart, 1 part obsession ) παίχτηκε με επιτυχία σε φεστιβάλ και ανέδειξε την μαχητικότητα του νεαρού υπερ-αθλητή και την μοναδική ικανότητα του να βαδίζει σε άγνωστα μονοπάτια για την ανθρώπινη φύση όπως την ξέρουμε μέχρι τώρα.
Παράλληλα, και στα πλαίσια της προετοιμασίας του, τον Μάιο του 2018 ο Σπύρος κολύμπησε 24ώρες non stop σε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων καλύπτοντας 88,2km, επίδοση που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Κάθε τόλμημα του Σπύρου, δεν αποτελεί παρά μόνο ετοιμασία για το επόμενο που βάζει ο νους του και θέλει να κατακτήσει.
Το εγχείρημα
Το αρχικό πλάνο τοποθετούσε την έναρξη του εγχειρήματος το μεσημέρι της 2/10 με πιθανότερο τερματισμό 2 μέρες μετά. Δυστυχώς , και λόγω του απρόσμενου φαινομένου στο αιγαίο του Τυφώνα “Ζορμπά”, η ημερομηνία μετακινήθηκε για τις 8/10 , γεγονός που δημιούργησε νέες συνθήκες προσαρμογής για τον αθλητή. Στην ατυχία αυτή ήρθε να προστεθεί και η αποχώρηση της Ομάδας γιατρών της Ομάδας Σύμπλευση την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή πριν το εγχείρημα.
Με τις νέες αυτές συνθήκες, ο Σπύρος αποφάσσε να δώσει την μάχη του , με τις καιρικές συνθήκες να δείχνουν αν όχι ιδανικές, τουλάχιστον με σχετικό κυματισμό (3-4φ ΒΔ Άνεμο). Στο μεταξύ ενώ η αναζήτηση ιατρικής ομάδας δεν τελεσφόρησε από το νησί της Ρόδου, η κάλυψη ήρθε ιδιωτικά , ενώ ο ιατρικός εξοπλισμός εξασφαλἰστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με μεσολάβηση του Υπουργείου Τουρισμού.
Με πλήρωμα 13 Ατόμων που επενέβαινε στο Σκάφος “Anima” ως συνοδεία τροφοδοσίας του Αθλητή , ο Σπύρος Χρυσικόπουλος ξεκίνησε το κολύμπι του το Μεσημέρι της δευτέρας 8/10 παρουσία του Δημάρχου ,του λιμενικού Ρόδου αλλά και πολλών τοπικών παραγόντων .Η πρώτη νύχτα στο πέλαγος ωστόσο , έδειξε άλλο πρόσωπο παρά τις αρχικές προβλέψεις, και ο Σπύρος διατήρησε έναν σταθερό ρυθμό για μέγιστη οικονομία , εκτεθειμένος σε υψηλά κύματα. Τα πρώτα 30km ο Ρυθμός του ήταν ιδανικός και σταθερός με βάση το αρχικό πλάνο τερματισμού, παρά τις δυσκολίες που δυσχέραιναν την τροφοδοσία του.
Ο κυματισμός ήταν αρκετά έντονος, με ρεύματα που δυσκόλευαν την προσπάθεια του, και το ξημέρωμα τον βρήκε στην μέση του πελάγους της Ρόδου με ελαφρώς καλύτερες συνθήκες. Ωστόσο , από το μεσημέρι της 2ης μέρας και μετά οι συνθήκες άλλαξαν πάλι με κύματα ύψους 2-3 μέτρων και ανάποδα ρεύματα. Μπαίνοντας στο 2ο βράδυ, έσπευσε σε βοήθεια τούρκικη ακταιωρός λιμενικού , η οποία ήταν διαρκώς σε επαφή με το στίγμα του σκάφους και τον Πέτρο Παρθένη (συντονιστή του εγχειρήματος και μέντορα του αθλητή) από την στιγμή της εκκίνησης. Ωστόσο εκτιμήθηκε ότι δεν χρειάστηκε η παρέμβαση , καθώς το σκάφος συνοδείας ήταν διαρκώς δίπλα στο σκάφος και υπήρχε διαρκώς αίσθημα ασφάλειας.
Το εγχείρημα συνεχίστηκε με τον Σπύρο να έχει καλύψει περισσότερα από 80km και να πλησιάζει τα τουρκικά παράλια και τα φώτα του Νοτιοανατολικών εκεί ακτών. Έμενε μόνο να βγει στο Νότιο τμήμα και να μπει στην τελική ευθεία για την πολυπόθητη Ιθάκη του, το ακριτικό Καστελλόριζο. Δυστυχώς την νύχτα Τα τοπικά φαινόμενα έγιναν ακόμη πιο έντονα και ένα τοπικό μπουρίνι “έγλυψε” κυριολεκτικά την περιοχή που κολυμπούσε ο Σπύρος.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ακόμη πιο υψηλά κύματα που ανατάραζαν διαρκώς στομαχικά τον αθλητή αλλά δυσκόλευαν αρκετά και τον εντοπισμό του από το πλήρωμα. Οι έντονες στομαχικές διαταραχές σε συνδυασμό με μεγάλα ψάρια που ενοχλούσαν διαρκώς δαγκώνοντας τον Σπύρο, στάθηκε η αφορμή να σταματήσει η προσπάθεια 100km από την εκκίνηση και δίπλα στις τουρκικές ακτές. Ο Σπύρος μεταφέρθηκε στο Ιατρικό κέντρο της Μεγίστης αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες εν πλω στο “Anima” μέχρι να υποχωρήσουν οι σπασμοί.
Η ανάρρωση του ήταν άμεση , καθώς η στομαχική εμπλοκή ήταν τελικά “τροχοπέδη” στην προσπάθεια του και συνήλθε αμέσως Στο Καστελλόριζο , τον υποδέχτηκαν σαν τοπικό ήρωα με την αρωγή του λιμενικού και του Δήμου Μεγίστης και τοπικών επιχειρηματιών. Τις επόμενες μέρες , ο Σπύρος μίλησε σε παιδάκια του σχολείου για το εγχείρημα του, ενώ δεν έκρυψε την επιθυμία του να επιστρέψει στο νησί .
Από την πρώτη στιγμή που ο Σπύρος πήρε την απόφαση να κάνει αυτόν τον άθλο, ετοιμάζεται μια νέα ταινία που αφορά τα ανθρώπινα όρια σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Μπαμπαδήμα και τίτλο “Akra”. Την ταινία αναμένεται να την δούμε σύντομα σε φεστιβάλ και στις αίθουσες κινηματογράφου