Aνακάλυψη 35.000.000 ετών κάτω από λίμνη εξακολουθεί να μπερδεύει τους επιστήμονες σήμερα


Χωρισμένη σε δύο λεκάνες που χωρίζονται από μια κορυφογραμμή, η βόρεια λεκάνη έχει υγρό νερό που είναι περίπου 400 μέτρα βάθος και φτάνει τα 800 μέτρα στη νότια λεκάνη

Υπάρχουν πολλές γωνιές του πλανήτη μας που παραμένουν ανεξερεύνητες, και είτε πρόκειται για αναζήτηση στους βαθύτερους ωκεανούς είτε για αναρρίχηση στα ψηλότερα βουνά, η Μητέρα Γη έχει κρατήσει πολλά μυστικά για τη διάρκεια ζωής της, τα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να ξεκλειδώνουν τα μυστήρια της, εξακολουθούν να υπάρχουν ανακαλύψεις που μας αφήνουν σαστισμένους. Ένα από τα μεγαλύτερα (κυριολεκτικά) μυστήρια είναι η λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής.

Η λίμνη Βοστόκ, που βρίσκεται στο Ανατολικό Ανταρκτικό Φύλλο Πάγου (EAIS), είναι θαμμένη περίπου 13.100 πόδια κάτω από τον πάγο και μπορεί να χρονολογείται πριν από 35 εκατομμύρια χρόνια. Ως η 16η μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο (ανά επιφάνεια), η λίμνη Βοστόκ μπαίνει επίσης στα βιβλία της ιστορίας ως η μεγαλύτερη υποπαγετωνική λίμνη της.

2.jpg

Αν και ο Ρώσος γεωγράφος Andrey Kapitsa εικάζε για μια υποπαγετώνη λίμνη στην περιοχή κατά τη διάρκεια των Σοβιετικών Αποστολών στην Ανταρκτική το 1959 και το 1964, η λίμνη Βοστόκ επιβεβαιώθηκε επίσημα μέχρι το 1993.

Χωρισμένη σε δύο λεκάνες που χωρίζονται από μια κορυφογραμμή, η βόρεια λεκάνη έχει υγρό νερό που είναι περίπου 400 μέτρα βάθος και φτάνει τα 800 μέτρα στη νότια λεκάνη. Υπάρχει μια συζήτηση για την ηλικία της λίμνης Βοστόκ λόγω του ότι ο πάγος ακριβώς πάνω από αυτήν χρονολογείται σε περίπου 400.000 χρόνια, αλλά άλλοι προτείνουν ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στον σχηματισμό της EAIS πριν από περίπου 35 εκατομμύρια χρόνια.

Η έρευνα είναι σχετικά νέα και μόλις το 2013 Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να τραβήξουν έναν πυρήνα από φρέσκο ​​παγωμένο πάγο λίμνης. Καθώς αυτό το δείγμα ήταν μολυσμένο με το φρέον και την κηροζίνη που χρησιμοποιήθηκε για να σταματήσει το πάγωμα της γεώτρησης, έπρεπε να επιστρέψουν για να αποκτήσουν ένα «καθαρό» δείγμα το 2015.

1.jpg

Υπάρχουν ελπίδες ότι μια ομάδα θα μπορέσει τελικά να χαμηλώσει έναν ανιχνευτή για να φτάσει σε δείγματα νερού και ακόμη και ιζήματα από τη βάση της λίμνης Βοστόκ.

Οι επιστήμονες απλώς χαράζουν την επιφάνεια αυτού του θαμμένου οικοσυστήματος, αλλά καθώς η έρευνα συνεχίζεται, η λίμνη Βοστόκ θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαμόρφωση των συνεχιζόμενων επισκέψεών μας στα αστέρια και τις ελπίδες να μάθουμε περισσότερα για πλανήτες όπως ο Δίας και ο Κρόνος.

Είναι σημαντικό ότι οι συνθήκες στη λίμνη Βοστόκ πιστεύεται ότι είναι παρόμοιες με τους καλυμμένους με πάγο ωκεανούς που οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι βρίσκονται θαμμένοι στο φεγγάρι του Δία στην Ευρώπη και στο φεγγάρι του Κρόνου στον Εγκέλαδο. Υπάρχουν ελπίδες ότι οι συνεχιζόμενες ασκήσεις μέχρι τη λίμνη Βοστόκ μπορούν να βοηθήσουν την αναζήτησή μας για ζωή σε κόσμους καλυμμένους με πάγο έξω στο σύμπαν.

Έρευνα του 2013 που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE αναφέρει 3.500 διαφορετικές αλληλουχίες DNA που εξήχθησαν από τα στρώματα πάγου ακριβώς πάνω από την επιφάνεια της λίμνης Βοστόκ. Αν και το 95% αυτών ήταν βακτήρια, το 5% έδειξε πιο περίπλοκες μορφές ζωής. Μερικά από τα βακτήρια που βρέθηκαν συνήθως βρίσκονται στα έντερα των ψαριών, οδηγώντας σε εικασίες ότι προέρχονται από ψάρια που βρέθηκαν στη λίμνη Βοστόκ. Παρόλο που η ακριβής ηλικία της λίμνης Βοστόκ παραμένει μυστήριο, υπάρχουν θεωρίες ότι περιέχει ένα μοναδικό οικοσύστημα που οι μεταβαλλόμενες συνθήκες σημαίνουν ότι οι μορφές ζωής εξελίχθηκαν διαφορετικά από την υπόλοιπη Γη.

Μην περιμένετε κάποια εξωγήινα ψάρια που μπορεί επίσης να κρύβονται στην Ευρώπη και τον Εγκέλαδο, αλλά μέχρι να μάθουμε τι ακριβώς υπάρχει εκεί κάτω, ποτέ δεν ξέρετε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ