Λόγια του αέρα ή επιβεβαίωση; Αυτή είναι η απάντηση για την μεταφορά ελληνικών S-300 στην Αρμενία


S-300: Πώς μια πιθανή μετακίνησή τους στην Αρμενία μπορεί να εξυπηρετήσει πολλά διπλωματικά μέτωπα 

Τις τελευταίες μέρες έχει κυκλοφορήσει ένα σενάριο ότι η Αρμενία θα μπορούσε να είναι η χώρα που θα αποκτήσει το ελληνικό σύστημα S-300 AD.

Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρεται και η ιστοσελίδα eurasiantimes.com, ανακυκλώνοντας την πληροφορία, σύμφωνα με την οποία, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται σε συζητήσεις, «σε προχωρημένο στάδιο», στην αντικατάσταση των συστημάτων αεράμυνας επιφανείας-αέρος S-300PMU1, Tor-M1 και Osa-AK μικρής εμβέλειας με πιο προηγμένα Δυτική τεχνολογία.

Ο ρόλος της Γαλλίας και οι ελληνοαρμενικές σχέσεις

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ο ισχυρισμός ότι η πιθανή μεταφορά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας που έχει αναλάβει η Γαλλία, η οποία συνεργάζεται με την Ελλάδα για να υποστηρίξει την απόκτηση όπλων και τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Αρμενίας.

Παρεμπιπτόντως, η Αρμενία έχει ήδη αρκετά συστήματα S-300 στο απόθεμά της.

Σε κάθε περίπτωση οι προαναφερθείσες αναφορές έρχονται εν μέσω περιόδου αυξημένης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, το ενδεχόμενο αυτό συνδέεται και με την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, τον περασμένο Μάρτιο, στο Γερεβάν, όπου μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών στρατιωτικών δεσμών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Αρμενίας ανακοίνωσε πέρυσι ότι τα δύο κράτη θα υπογράψουν συμφωνία στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διμερή μεταφορά αμυντικής τεχνολογίας και επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού από «τρίτες χώρες».

Η…γκέλα με την Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και μια ιδιότυπη συνάρτηση πραγμάτων στο ενδεχόμενο στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Αρμενίας.

Η Αρμενία αντιμάχεται επί μακρόν το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο διατηρεί “αδελφικές” σχέσεις με την Τουρκία, η οποία με την σειρά της αφενός έχει προμηθεύσει πληθώρα εξοπλισμών στο Μπακού, αλλά παράλληλα ψάχνεται να ξεφορτωθεί τους δικούς της S-400 μήπως και ξανανοίξουν οι επτασφράγιστες πόρτες για τα αμερικανικά F-35.

Πώς μπαίνει στο παιχνίδι και η Ινδία

Ενώ η απόκτηση των S-300 δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι η Αρμενία έχει αγοράσει επίσης πυραύλους εδάφους-αέρος Akash (SAM) που κατασκευάζονται στην Ινδία.

Το Akash είναι ένα σύστημα SAM μικρής εμβέλειας που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει ευάλωτες περιοχές από αεροπορικές επιθέσεις. Το Akash Weapon System (AWS) μπορεί ταυτόχρονα να εμπλέξει πολλούς στόχους σε αυτόνομη ή ομαδική λειτουργία.

Το SAM που παράγεται εγχώρια από την Ινδία μπορεί να εμπλέξει με επιτυχία UAV, μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα που λειτουργούν μεταξύ 4 έως 25 χιλιομέτρων. Έχει γρήγορο χρόνο αντίδρασης από την αναγνώριση στόχου μέχρι τη θανάτωση και είναι πλήρως αυτοματοποιημένο. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε παθητικό και ενεργό μπλοκάρισμα και μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα.

Εάν το σύστημα S-300 εισαχθεί από την Αρμενία, πιθανότατα θα λειτουργεί παράλληλα με το Akash SAM που αποκτήθηκε από την Ινδία.

Συνεισφέρει και η Γαλλία

Ωστόσο, ο άλλος μεγάλος στρατιωτικός προμηθευτής της Αρμενίας είναι η Γαλλία. Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, για παράδειγμα, η Γαλλία και η Αρμενία υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών αυτοκινούμενων πυροβόλων όπλων (SPG) CAESAR, τα οποία χρησιμοποιούνται και στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Δεδομένου ότι η Γαλλία φιλοξενεί μια αρκετά μεγάλη αρμενική διασπορά, οι δύο χώρες διατηρούν στενές διπλωματικές σχέσεις. Στην πραγματικότητα, το 2001, η Γαλλία έγινε μία από τις πρώτες δυτικές χώρες που αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Έτσι, το Παρίσι ενισχύθηκε όταν το Ερεβάν αποφάσισε να απομακρυνθεί από τη Μόσχα για τις ανάγκες όπλων του.

Σε αυτό το πλαίσιο και εν μέσω εκτεταμένης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, η μεταφορά των S-300 από την Ελλάδα στην Αρμενία, εάν ισχύει, πιθανότατα διευκολύνεται από τη Γαλλία. Ωστόσο, έως ότου η ελληνική διοίκηση κάνει μια επίσημη επιβεβαίωση, όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι απλές εικασίες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ