Όταν μια συνταγή απαιτεί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα) και διαθέτετε μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μπορείτε να το προσαρμόσετε προσθέτοντας τη σωστή ποσότητα διογκωτικών ουσιών.
Η γενική αναλογία είναι:
- Μπέικιν πάουντερ: Προσθέστε 3 έως 3½ κουταλάκια του γλυκού (περίπου 20 γρ.) μπέικιν πάουντερ για κάθε 500 γρ. αλεύρι.
- Μαγειρική σόδα: Προσθέστε 1½ κουταλάκι του γλυκού (10 γρ.) μαγειρική σόδα μαζί με 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού για κάθε 500 γρ. αλεύρι, καθώς η σόδα απαιτεί ένα όξινο στοιχείο για να ενεργοποιηθεί.
Αυτές οι αναλογίες θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε το επιθυμητό φούσκωμα στις ζύμες σας, αντικαθιστώντας αποτελεσματικά την έλλειψη φαρίνας.