Καθώς η ένταση κλιμακώνεται τόσο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας όσο και στη Μέση Ανατολή, στην Αττική κατασκευάζονται υπόγεια πυρηνικά καταφύγια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, πρόκειται για ειδικές υπόγειες κατασκευές από μπετόν, σχεδιασμένες να παρέχουν προστασία σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης.
Ο Θωμάς Χούσος, ιδιοκτήτης εταιρείας Συστημάτων Πυρηνικών Καταφυγίων, ανέφερε: «Εμείς τρέχουμε ήδη δύο πρότζεκτ στην Αττική αρκετά μέτρα κάτω από τη γη. Πρόκειται για μεγάλες κατασκευές».
Ένα κρίσιμο στοιχείο αυτών των καταφυγίων είναι το σύστημα εξαερισμού, το οποίο, σε περίπτωση πυρηνικού ή βιοχημικού πολέμου, φιλτράρει τον αέρα που αναπνέουν οι παρευρισκόμενοι. Ο κ. Χούσος εξηγεί: «Υπάρχει μια βαλβίδα προστασίας για το ενδεχόμενο έκρηξης, ώστε να μη μπει μέσα το ωστικό κύμα».
Τα συστήματα που χρησιμοποιούνται είναι ελβετικής κατασκευής. Η Ελβετία διαθέτει περίπου 365.000 καταφύγια, ικανά να προστατεύσουν το 100% του πληθυσμού της. Αντίστοιχα, η Φινλανδία διαθέτει 50.500 καταφύγια. Επιπλέον, χώρες όπως η Πολωνία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρούν πολλά καταφύγια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην Ελλάδα, η κατασκευή καταφυγίων δεν είναι καινούργια πρακτική. Ήδη από την εποχή του Μεσοπολέμου, η Αθήνα διέθετε ένα οργανωμένο σύστημα αεράμυνας για τον άμαχο πληθυσμό. Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», επί Ιωάννη Μεταξά, μεταξύ 1936 και 1940, κατασκευάστηκαν στην Αττική περίπου 400 δημόσια καταφύγια, με συνολική χωρητικότητα 30.000-40.000 ατόμων.
Σήμερα, με τις αυξανόμενες διεθνείς εντάσεις, η ανάγκη για σύγχρονα καταφύγια επανέρχεται στο προσκήνιο, με την Αττική να προετοιμάζεται ανάλογα.