Η Βέφα Αλεξιάδου, η εμβληματική μορφή της ελληνικής μαγειρικής, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.
Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στις 12 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη. Συγγενείς, φίλοι και παλιοί συνεργάτες θα έχουν την ευκαιρία να την αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά. Η οικογένεια επιθυμεί, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές στο «Χαμόγελο του Παιδιού», σύμφωνα με δηλώσεις της ανιψιάς της.
Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στο Βόλο στις 13 Μαρτίου 1933. Ήταν σύζυγος του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Αλεξιάδη, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες: την Αλεξία, που έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς στις 29 Οκτωβρίου 2014, και την Άντζελα, που πέθανε στις 10 Φεβρουαρίου 2015.
Σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ, εστιάζοντας στην υγιεινή των τροφών, τη διακόσμηση του τραπεζιού και τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη.
Τα βιβλία της για τη μαγειρική έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Δύο από αυτά τιμήθηκαν με βραβεία το 1998 και το 2000 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μαγειρικής στο Perigueux της Γαλλίας. Το 2000 της απονεμήθηκε το ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο «Best Culinary Business Professional».