Έλεγχος άγχους: Πώς θα μάθεις να ρυθμίζεις το άγχος σου;


Ρύθμισε σωστά το… θερμοστάτη του άγχους.

Το άγχος δεν είναι μόνο αρνητικό, όπως έχουμε συνηθίσει να το σκεφτόμαστε. Αντίθετα, στη σωστή ποσότητα και με έξυπνη διαχείριση το άγχος μπορεί να γίνει σύμμαχός μας για μια καλύτερη καθημερινότητα.

Πώς λειτουργεί το άγχος και τι σημαίνει για τον οργανισμό σου;
Το άγχος αποτελεί βασικό συστατικό της συναισθηματική μας ζωή και παίζει καθοριστικό και κεντρικό ρόλο στη σκέψη και στη δράση μας. Το άγχος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πρωταγωνιστικός παράγοντας στην διαμόρφωση της συμπεριφοράς μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε και σε όλη την ενήλικη ζωή μας. Αν αναλογιστούμε το παρελθόν μας θα δούμε όντως πολλές επιλογές που επηρεάστηκαν και διαμορφώθηκαν από το άγχος, συμπεριφορές και στάσεις ζωής, οι οποίες μπορούν να εξηγηθούν μέσα από το πρίσμα αυτού του συναισθήματος.

Μια βασική παράμετρος που είναι απαραίτητο να υπογραμμίσουμε, είναι η συναισθηματική υφή του άγχους. Το άγχος είναι σαφώς συναίσθημα δεν ανήκει ούτε στην σκέψη, ούτε στην δράση, είναι μέρος του συναισθηματικού μας κόσμου.

Είναι πάντα αρνητικό το άγχος; Είναι ένας εχθρός από τον οποίο απειλούμαστε;
Το άγχος περιγράφει γρήγορες και αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης της πραγματικότητας. “Πολλοί άνθρωποι με μεγάλο βαθμό ζωτικής ενέργειας χρησιμοποιούν το άγχος για να οργανώσουν τον εαυτό τους, με τρόπο όμως που να αντιμετωπίζουν όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά τα καθήκοντα που προκύπτουν στην καθημερινότητά τους”, επισημαίνει η δρ Μαρία Κοκκίνου. “Το άγχος είναι μια ζωοποιός δύναμη δημιουργίας, που οδηγεί τους ανθρώπους ουσιαστικά στον επιθυμητό στόχο. Το πρόβλημα όμως ξεκινάει όταν το άγχος ξεπερνά τα όρια που μπορεί να αντέξει ο καθένας και γίνεται τροχοπέδη για την καθημερινότητα του, δηλητηριάζοντας στιγμές ηρεμίας, απόλαυσης και ξεκούρασης. Σκεφτείτε έναν άνθρωπο που τρέχει γρήγορα και συνεχώς επιταχύνει, είναι δυνατόν να μην λαχανιάσει; Ο αγχώδης προσπαθεί να τρέχει χωρίς να λαχανιάζει. Φανταστείτε το άγχος σαν ένα θερμοστάτη που τον ανεβάζουμε όταν έχουμε ανάγκη να ζεσταθούμε, μα όταν πια η ζέστη γίνεται αφόρητη δεν μπορούμε να τον ελαττώσουμε”.

Αυτή είναι θεμελιώδης λειτουργία του άγχους στον οργανισμό μας. Δεν μπορούμε να το “σβήσουμε”, μπορούμε όμως να το κατανοήσουμε ως σημαντικό συναίσθημα και να το εξελίξουμε προς όφελος μας.

Χρησιμοποίησε το άγχος υπέρ σου
Μετά τις διακοπές, η επιστροφή στη δουλειά είναι σαν την πρώτη μέρα του σχολείου. Πριν όμως επιτρέψεις στο άγχος για το τι θα βρεις απέναντί σου τους επόμενους μήνες και πόσο πολύ χρόνο θα τρώει η δουλειά από τη ζωή σου, ή πριν αφήσεις τα οικονομικά άγχη να τριβελίσουν το μυαλό σου, προσπάθησε να εκμεταλλευτείς αυτή τη μικρή Πρωτοχρονιά του Σεπτεμβρίου για να μετατρέψεις το άγχος σου σε μια δημιουργική δύναμη που μπορεί να σε βοηθήσει να επιτύχεις τους στόχους σου. “Με τις σωστές στρατηγικές μπορούμε να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας απέναντι στο άγχος και να το μετατρέψουμε σε ένα κινητοποιό και θετικό συναίσθημα που θα λειτουργεί υπέρ μας” επισημαίνει η Μαρία Κοκκίνου. Αντί λοιπόν να ξεκινάς κάθε μέρα με άγχος, βρες έναν διαφορετικό τρόπο να διαχειρίζεσαι τις απαντήσεις της καθημερινότητας και θέσε στόχους που θα μπορείς να πετύχεις. Οι παρακάτω τρεις απλές κινήσεις που συστήνει η ειδικός θα σε βοηθήσουν να δεις την καθημερινότητα και το άγχος υπό διαφορετικό πρίσμα.

Ξεκίνα καθορίζοντας τους προσωπικούς σου στόχους
Ο καθορισμός συγκεκριμένων στόχων σε βοηθάει να χειριστείς το άγχος της των καθημερινών υποχρεώσεων και της αβεβαιότητας. Οργανώνοντας τις σκέψεις μας και βάζοντας προτεραιότητες, όχι μόνο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας αλλά είμαστε πιο ήρεμοι, ελέγχουμε καλύτερα τη ζωή μας και έχουμε λιγότερο άγχος. Εάν δεν είσαι άνθρωπος που σου είναι εύκολο να θέτεις στόχους, ακολούθησε τη συμβουλή που δίνουν πολλοί ειδικοί: Γράψε τους στόχους σου στο χαρτί. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που καταγράφουν τους στόχους που θέλουν να πετύχουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους πραγματοποιήσουν.

Οργάνωσε τις εκκρεμότητές σου
Αυτή η καλή συνήθεια θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς πιο αποτελεσματικά το άγχος. Προσπάθησε να καταγράφεις στην αρχή κάθε μέρας ή κάθε εβδομάδας τις υποχρεώσεις και τις εκκρεμότητές σου με σειρά προτεραιότητας. Και μόνο αυτή η απλή καταγραφή θα μειώσει στο μισό το άγχος που σου προκαλούν. Και όταν θα αρχίσεις να τις διαγράφεις, θα νιώσεις ότι έχεις τον έλεγχο της ζωής σου και θα πιστέψεις στις ικανότητές σου να διαχειρίζεσαι απαιτητικές καταστάσεις.

Βρες χρόνο για τον εαυτό σου
Αν η ζωή σου μοιάζει χαοτική και αγχώδης, χρειάζεσαι μια ανάπαυλα. “Βρες λίγο χρόνο κάθε μέρα – έστω κι αν είναι μόνο πέντε λεπτά – και μείνε μόνη με τον εαυτό σου, μακριά από το θόρυβο και τη φασαρία, αποστασιοποιημένη από τις υποχρεώσεις σου” προτείνει η ειδικός. “Θα δεις ότι οι σκέψεις σου θα αρχίσουν να τακτοποιούνται και οι βαθύτερες επιθυμίες σου να σχηματοποιούνται. Τότε θα μπορείς να δεις πιο καθαρά τι έχει σημασία και τι δεν είναι τόσο σημαντικό, για τι αξίζει να αγχώνεσαι και για τι όχι.

Από την Ελένη Δασκαλάκη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ