Μικροβίωμα: Πώς οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την εντερική μας χλωρίδα


Οι κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις δεν επηρεάζουν μόνο την ψυχική μας κατάσταση, αλλά και τη σύνθεση του εντερικού μας μικροβιώματος. Πρόσφατη μελέτη του ελληνοαμερικανού κοινωνιολόγου και ιατρού, καθηγητή Νικόλα Χρηστάκη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», αποκαλύπτει ότι οι φίλοι μας, αλλά και οι φίλοι των φίλων μας, συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μικροβιώματός μας.

Κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και μικροβίωμα

Η έρευνα διεξήχθη σε 18 απομονωμένα χωριά της Ονδούρας, όπου οι κάτοικοι έχουν περιορισμένη έκθεση σε επεξεργασμένες τροφές και αντιβιοτικά, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος. Η ομάδα του Χρηστάκη χαρτογράφησε τις κοινωνικές σχέσεις και ανέλυσε το μικροβίωμα περίπου 2.000 ατόμων, αποκαλύπτοντας ότι οι κοινωνικές συναναστροφές επηρεάζουν σημαντικά τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου.

Μετάδοση μικροβίων μέσω κοινωνικών δικτύων

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σύζυγοι και τα άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι μοιράζονται έως και το 13,9% των μικροβίων του εντέρου τους. Ακόμη και οι φίλοι που δεν συγκατοικούν, αλλά περνούν χρόνο μαζί, έχουν κοινό το 10% των μικροβίων τους. Επιπλέον, οι φίλοι των φίλων μοιράζονται περισσότερα μικρόβια του εντέρου από ό,τι θα αναμενόταν τυχαία, υποδεικνύοντας την ύπαρξη «αλυσίδων μετάδοσης» μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Επιπτώσεις στην υγεία

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι παθήσεις που σχετίζονται με το μικροβίωμα, όπως η υπέρταση και η κατάθλιψη, μπορεί να «μεταδίδονται» μέσω των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Ο ειδικός στην υπολογιστική βιολογία Νίκολα Σεγκάτα από το Πανεπιστήμιο του Τρέντο στην Ιταλία σημειώνει ότι η κατανόηση αυτών των μηχανισμών μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που στοχεύουν το μικροβίωμα, βελτιώνοντας την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ