Πολύς λόγος έχει γίνει για το αντιγριπικό εμβόλιο και το κατά πόσο είναι ακίνδυνο ή όχι. Τώρα, έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό και πως οι έγκυες που δεν κάνουν το εμβόλιο, μπορεί να εκθέσουν το παιδί τους σε προβλήματα νευρολογικής ανάπτυξης αργότερα στη ζωή του.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Washington στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους από τη γέννηση τους έως την ηλικία των 41 ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής JAMA Psychiatry.
Ο επικεφαλής της έρευνας Μπένζαμιν αλ-Χαντάτ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που παθαίνουν γρίπη, πνευμονία ή σήψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό ή με κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-σουηδική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη έδειξε πως μια λοίμωξη της εγκύου αύξανε σχεδόν κατά 80% τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με αυτισμό και κατά 24% τον κίνδυνο το παιδί να εκδηλώσει κατάθλιψη όταν μεγαλώσει. Αντίθετα, δεν αυξάνεται ο κίνδυνος για διπολική διαταραχή και ψύχωση.
«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η πρόληψη οποιασδήποτε λοίμωξης των μητέρων κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αποβεί σημαντική για τη μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών», δήλωσε ο δρ αλ-Χαντάντ.
Άλλες λοιμώξεις που μπορούν να κάνουν τα μωρά πιο ευάλωτα σε αυτισμό ή κατάθλιψη, είναι η μηνιγγίτιδα, η εγκεφαλίτιδα, η πυελονεφρίτιδα και η ουρολοίμωξη. Ο εγκέφαλος του εμβρύου είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στη λοίμωξη και τη φλεγμονή, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν νευροψυχιατρικές διαταραχές.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Οι έγκυες που ΔΕΝ κάνουν το εμβόλιο, μπορεί να εκθέσουν το παιδί τους σε προβλήματα νευρολογικής ανάπτυξης αργότερα στη ζωή του.