Στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας, ο ακροδεξιός υποψήφιος Καλίν Γκεοργκέσκου σημείωσε απροσδόκητη άνοδο, ξεπερνώντας τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Μαρσέλ Τσιολάκου και προκρινόμενος στον δεύτερο γύρο. Με καταμετρημένο το 98,66% των ψήφων, ο Γκεοργκέσκου συγκεντρώνει 22,59%, ενώ ο Τσιολάκου ακολουθεί με 19,55%.
Ανατροπή των exit polls
Τα αρχικά exit polls έδειχναν τον Τσιολάκου με άνετο προβάδισμα και έναν κεντροδεξιό υποψήφιο στη δεύτερη θέση, υποδηλώνοντας ότι η ακροδεξιά θα αποκλειόταν από τον επαναληπτικό γύρο. Ωστόσο, τα επίσημα αποτελέσματα ανέτρεψαν αυτές τις προβλέψεις, φέρνοντας τον Γκεοργκέσκου στην πρώτη θέση.
Δεύτερος γύρος στις 8 Δεκεμβρίου
Καθώς κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 8 Δεκεμβρίου. Ο πολιτικός επιστήμονας Κριστιάν Πριβουλέσκου δήλωσε ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, «η ακροδεξιά είναι μακράν ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών». Ένας άλλος εθνικιστής υποψήφιος, ο Τορτζ Σιμιόν, βρίσκεται επί του παρόντος στην τέταρτη θέση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ακροδεξιά μπορεί να συγκεντρώσει περίπου το ένα τρίτο των ψήφων.
Πολιτικός «σεισμός» στη Ρουμανία
Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί πολιτικό σεισμό για τη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί στις εθνικιστικές τάσεις, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Τσιολάκου έχει διαμορφώσει την πολιτική της Ρουμανίας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Ωστόσο, με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία να αυξάνονται, η ακροδεξιά κέρδισε έδαφος πριν από την ψηφοφορία.
Άνοδος του Γκεοργκέσκου μέσω Κοινωνικών Δικτύων
Ο Καλίν Γκεοργκέσκου ανέβηκε θεαματικά τις τελευταίες ημέρες με μια viral καμπάνια στο TikTok, ζητώντας τον τερματισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία. Έχει επίσης εκφράσει σκεπτικισμό για την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ.
Στρατηγικός ρόλος της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ
Η Ρουμανία διαδραματίζει πλέον «ζωτικό στρατηγικό ρόλο» για το ΝΑΤΟ, καθώς αποτελεί βάση για περισσότερους από 5.000 στρατιώτες και διαμετακομιστικό κόμβο για τα ουκρανικά σιτηρά, σύμφωνα με το New Strategy Center.
Η εκστρατεία σημαδεύτηκε από αντιπαραθέσεις και προσωπικές επιθέσεις, με τον Σιμιόν να αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνάντηση με Ρώσους κατασκόπους, ισχυρισμό που αρνήθηκε. Ο Τσιολάκου επικρίθηκε για τη χρήση ιδιωτικών τζετ.
Η απροσδόκητη επιτυχία της ακροδεξιάς θα μπορούσε να έχει «μεταδοτικό αποτέλεσμα» στις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, δυσχεραίνοντας τον σχηματισμό συνασπισμού, σύμφωνα με τον Πριβουλέσκου.