Η Ρωσία έχει εντείνει τις υβριδικές επιθέσεις της κατά της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μεθόδων για να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και να υπονομεύσει τη στήριξή τους προς την Ουκρανία. Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν εκστρατείες παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεις, σαμποτάζ κρίσιμων υποδομών και παρεμβάσεις στις εκλογές.
Εμπρηστικές επιθέσεις και σαμποτάζ
Τον Ιούλιο, ένα εμπρηστικό δέμα έπιασε φωτιά στο αεροδρόμιο της Λειψίας στη Γερμανία, προκαλώντας πυρκαγιά σε εμπορευματοκιβώτιο της DHL. Δυτικοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι η επίθεση ήταν δοκιμαστική ενέργεια από Ρώσους πράκτορες, με στόχο την τοποθέτηση παρόμοιων βομβών σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ. Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε σε αποθήκη κοντά στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κυβερνοεπιθέσεις και παραβιάσεις υποδομών
Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, όπως η διακοπή δορυφορικών επικοινωνιών και η παραβίαση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου. Τον Οκτώβριο, η ΕΕ εξέδωσε δήλωση καταδικάζοντας τις συνεχιζόμενες υβριδικές δραστηριότητες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων και των εκστρατειών παραπληροφόρησης.
Η Ρωσία έχει εμπλακεί σε εκστρατείες παραπληροφόρησης με στόχο την υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών στην Ευρώπη. Στη Λιθουανία, διαδόθηκαν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με Γερμανούς στρατιώτες, με στόχο την υπονόμευση της ανάπτυξης γερμανικής ταξιαρχίας στη χώρα. Παρόμοιες εκστρατείες έχουν εντοπιστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αντίδραση της Ευρώπης
Παρά τις αυξανόμενες απειλές, η συλλογική αντίδραση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ήταν μέχρι στιγμής περιορισμένη. Ορισμένες χώρες, όπως η Δανία, έχουν εκφράσει ανησυχία για την παθητικότητα της Ευρώπης απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις. Η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, δήλωσε: «Μας επιτίθενται κάθε μέρα τώρα».
Η δυσκολία στην απόδοση ευθυνών και ο φόβος κλιμάκωσης αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην αντίδραση της Ευρώπης. Επιπλέον, η έλλειψη σαφούς ορισμού του υβριδικού πολέμου και η ανάγκη για συναίνεση μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ καθιστούν δύσκολη τη λήψη αποφάσεων.
Ανάγκη για ενισχυμένη αντίδραση
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την αντίδρασή της, αυξάνοντας την αμυντική της ικανότητα και βελτιώνοντας την εσωτερική ασφάλεια. Η ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των συμμαχικών κυβερνήσεων και η αύξηση των αμυντικών δαπανών θεωρούνται κρίσιμες για την αντιμετώπιση των ρωσικών απειλών.