Όταν ο καφές γινόταν δοκιμασία για τον γάμο: Το παράξενο έθιμο με το αλάτι ως καψόνι για τον γαμπρό


Η νύφη, ή κάποιος από την οικογένεια της, έβαζε αλάτι στον καφέ του γαμπρού για να δοκιμάσει την υπομονή και την ευγένειά του

Παλαιότερα που οι παραδόσεις είχαν κεντρική θέση στις κοινωνικές σχέσεις, ακόμα και ο καφές μπορούσε να κρύβει μια μικρή «δοκιμασία» για τον υποψήφιο γαμπρό. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα έθιμα ήταν η προσθήκη αλατιού στον καφέ του, ένα αστείο ή καψόνι που συχνά συνόδευε την πρώτη του επίσκεψη στην οικογένεια της νύφης.

Η νύφη, ή κάποιος από την οικογένεια της, έβαζε αλάτι στον καφέ του γαμπρού για να δοκιμάσει την υπομονή και την ευγένειά του. Αν ο γαμπρός έπινε τον καφέ χωρίς να δείξει δυσαρέσκεια, αυτό εκλαμβανόταν ως ένδειξη χαρακτήρα. Ήταν ένας διασκεδαστικός τρόπος να δουν πώς θα αντιδρούσε σε μια αμήχανη ή δύσκολη κατάσταση.

Οι ρίζες της παράδοσης

Η πρακτική αυτή δεν ήταν μόνο ελληνικό φαινόμενο, παρόμοιες παραδόσεις υπήρχαν και σε άλλες χώρες, όπου ο καφές είχε ρόλο «τελετουργίας» στη γνωριμία μελλοντικών συζύγων. Στην Ελλάδα, όμως, είχε ιδιαίτερο βάρος, καθώς η τελετή της καφεποσίας ήταν στενά συνδεδεμένη με την κοινωνική αξιολόγηση, όχι μόνο του γαμπρού, αλλά και της νύφης.

Το τεστ της νύφης

Αντίστοιχα, η νύφη αξιολογούνταν από τον τρόπο που έφτιαχνε και σερβίριζε τον καφέ. Ένα καλό καϊμάκι και το σωστό σερβίρισμα ήταν σημάδια δεξιοτήτων και φροντίδας, που οι πεθερές παρατηρούσαν προσεκτικά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ