Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την ανεξαρτητοποίηση των κυριών Τζάκρη και Πούλου, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση με 31 βουλευτές από που ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά πλέον 29.
Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης και τρίτου κόμματος στη Βουλή; Πώς διαφοροποιούνται τα προνόμια και οι αρμοδιότητές τους; Ένας πλήρης οδηγός για τους ρόλους των κομμάτων στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Θεσμικός ρόλος και ιεραρχία
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέχει εξέχουσα θέση στο πολιτειακό σύστημα. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ο αρχηγός της αποτελεί τον τέταρτο πολιτειακό παράγοντα της χώρας, μετά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής. Αντίθετα, το τρίτο κόμμα, παρότι σημαντικό στην κοινοβουλευτική διαδικασία, δεν απολαμβάνει αντίστοιχη θεσμική αναγνώριση.
Κοινοβουλευτικά προνόμια
Οι διαφορές στα προνόμια είναι σημαντικές:
Αξιωματική Αντιπολίτευση
- Δικαίωμα ορισμού τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων
- Δυνατότητα κατάθεσης δύο θεμάτων προ ημερησίας διατάξεως
- Προνομιακός χρόνος ομιλίας αμέσως μετά την κυβέρνηση
- Δικαίωμα άμεσης απάντησης στον Πρωθυπουργό
- Ειδικό γραφείο στο ισόγειο της Βουλής
- Αυξημένος αριθμός συνεργατών
Τρίτο Κόμμα
- Περιορισμός σε δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους
- Λιγότερος χρόνος ομιλίας στις συνεδριάσεις
- Περιορισμένες δυνατότητες κατάθεσης θεμάτων προ ημερησίας
- Μικρότερη χρηματοδότηση και λιγότεροι συνεργάτες
Επιρροή στην κοινοβουλευτική διαδικασία
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ισχυρότερη φωνή στη διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής ατζέντας και μεγαλύτερη επιρροή στις νομοθετικές διαδικασίες. Το τρίτο κόμμα, αν και συμμετέχει ενεργά στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, έχει πιο περιορισμένες δυνατότητες επηρεασμού των εξελίξεων.